Hirdetés

Mi lesz az elhalasztott nyelvvizsgákkal? Az egész felvételi rendszert át kell szervezni

Mi lesz az elhalasztott nyelvvizsgákkal? Az egész felvételi rendszert át kell szervezni

“Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni” – mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke, akivel az elhalasztott tavaszi nyelvvizsgákról és a lehetséges folytatásról beszélgettünk.

Hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, a legtöbb akkreditált nyelvvizsgaközpont oldalán azt látni: a koronavírus miatt elhalasztják a tavaszi vizsgákat. Így azok a felvételizők, akik a végére hagyták a bizonyítványszerzést, izgulhatnak, mikor lesznek újra időpontok.

A tavaszi nyelvvizsgaidőpontok minden évben kulcsfontosságúak felvételiző diákoknak, ugyanis sokan ebben az időszakban tervezték a nem kevés többletponttal járó bizonyítvány megszerzést. Azonban a koronavírus ezeket most megakasztotta. A felvételizők mellett a diplomaszerzést is megnehezíti, ugyanis alapképzés esetén mindenkinek legalább egy B2-es vizsgával rendelkeznie kell ahhoz, hogy államvizsgázhasson és oklevelet szerezhessen.

De mi lesz ezután? Mikor lehet újra vizsgázni?

Maruzsa Zoltán nemrég bejelentett, az érettségi vizsgákat érinteni fogja a jelenlegi helyzet – akár el is halaszthatják őket. Mivel zárt térben a diákok nem lehetnek összezárva, ez az szabály pedig a nyelvvizsgákat is érinti, hiszen ezeket is ilyen módon kell megszervezni.

Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke az Eduline-nak azt mondta, a nyelvvizsgák megszervezésének kérdése azonban most már nem a nyelvvizsgaközpontok kezében van, ugyanis a koronavírus-helyzet miatt ezeket központilag, az oktatási kormányzat intézi.

“Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni”

– emelte ki a szekértő. A következő hetek döntései pedig nem csak a határidőket, fontos dátumokat érinthetik, hanem akár a teljes pontszámítási rendszert, az értékelések szabályait is. 

“Ezt egészen pontosan lehet tudni, ha a nem is magyar intézkedésekből, hanem a többet kommunikáló országok intézkedésiből, hogy valamikor a nyári időszakban lehet reálisan számítani az oktatási rendszer és benne a vizsgák újraélesztésére – mondta el az egyesület elnöke. Azaz addigra tudják majd újjászervezni a felvételi eljárást és ehhez igazodva  a nyelvvizsgák körül kialakult helyzetet is rendezni.

Szabályozás egyenlőre azonban nincs. A nyelvvizsgák megtartására – bár még nincsenek szigorúan betiltva -, eddig csak iránymutatások vannak, amik azt mondják, hogy nem lehet ilyen eseményeket szervezni. “Az Oktatási Hivatallal napi szinten kapcsolatban vagyunk, ők azt ígérik, a napokban ennek rendeleti szabályozását is közzé fogják tenni” – emelte ki a szekértő.

Nyárig semmi…

Bár vannak olyan vizsgaközpontok, ahol a teljes vizsgát online tartják, ez a mostani helyzetben nem megoldás, mert a diákokat itt is felügyelni kell, itt is el kell menniük a vizsgahelyszínre és a többi vizsgázóval kell egy légtérben megoldani a feladatokat. Arra jelenleg nincs kapacitás és nem is elképzelhető, hogy minden diákra külön vizsgáztató és terem jusson.

“Nem számít, hogy billentyűzeten vagy egy papíron írják a vizsgázok a feladatokat”

– tette hozzá Rozgonyi Zoltán. Az ellenőrzött, felügyelet mellett zajló vizsgák – legyen az érettségi, államvizsga vagy nyelvvizsga – most nagyon nagy kihívást jelentenek. Azt még nem tudni, hogy ez a helyzet meddig tart majd pontosan, de valószínűleg több hónapról beszélhetünk – mondta.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy nem csak azoknak kell majd nyáron jelentkezni a vizsgára, akik a felvételi miatt most nem tudnak, hanem azoknak is akiknek, az államvizsga vagy munka miatt kell. Azokról nem is beszélve, akik eredetileg is nyárra tervezték a nyelvvizgsát. A nyári vizsgázószámokra a nyelvvizsgaközpontok már most elkezdenek készülni – mondta Rozgonyi Zoltán. Amennyiben lesz rá lehetőség akár heti rendszerességgel szerveznek majd vizsgákat a jelentkezőknek.

Jó, akkor mit tehet, aki nyelvvizsgázni szeretne?

A szakértő azt tanácsolja, mindenki folytassa a készülést, erre szerencsére online felületek is rendelkezésre állnak, sőt van már nyelvvizsgaközpont mely komplett online tanfolyamotkat is indít a jelenlegi helyzetre tekintettel.

ForrásAdy Endre (26) Angol (30) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (290) Magyarország (39) magyar történelem (104) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (21) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (26) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (27) tétel (18) Történelem (23) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (116) víz (22) életrajz (21) érettségi (47)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!