Hirdetés
Hirdetés

Mennyit lehet keresni bölcsészdiplomával?

Mennyit keres havonta egy bölcsészettudományi képzést végzett friss diplomás? Mutatjuk a 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeit.

360 ezer forint felett – akár ennyi is lehet a bruttó jövedelme egy bölcsészdiplomásnak. A nemrégiben megjelent 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeiből kiderül, ez a jövedelem leginkább a Szent István Egyetem diplomásaira jellemző, ugyanis ők keresnek a legtöbbet a bölcsészettudomány területén belül. Hasonló fizetéssel számolnak azonban a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek is.

Az adatok a végzés után 1,5–3,5 évvel (vagyis 2017 decemberében) elért – 2014-ben és 2016-ban diplomázott – pályakezdők jövedelmét mutatja.

A statisztika alapján az is elmondható, egy bölcsészdiplomás átlagosan bruttó 276 683 forintot visz haza havonta. A szórás azonban egyetemenként már egészen eltérő: az élen járnak még – a már említettek után – a BME és a SZE friss diplomásai is, 340-360 ezer forint között keresnek havonta, őket követik a Miltonon és a PTE-n végzettek 300-320 ezer forint közötti jövedelemmel.

A többi – bölcsészettudományi képzéssel is bíró – magyar egyetem diplomásai nagyjából egységesen 240-280 forint között keresnek havonta, ahogyan az látszik az ábrán is.

Még több fizetési statisztikáért kattintsatok ide.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!