Hirdetés

Mennyibe kerül az érettségi 2024-ben?

2 perc olvasás
Mennyibe kerül az érettségi 2024-ben?

Mutatjuk, kiknek és mennyit kell fizetni az érettségiért.

Az intézmény fenntartójától függetlenül az érettségi bizonyítvány megszerzéséig az érettségi vizsga ingyenes azok számára, akiknek van tanulói jogviszonya. Ez lehet szakképzésben tanuló vagy felnőttképzési jogviszony is.

Hirdetés

Továbbá nem kell fizetni az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgájáért. Illetve ingyenes a végzettséggel rendelkező szakgimnáziumi tanulóknak az egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája is, illetve első alkalommal a javító- és pótló vizsga – írja az Oktatási Hivatal.

Mindenki másnak azonban mélyen a zsebébe kell nyúlni. A vizsgák árait minden évben a minimálbér összegéhez igazítják. Ez 2024-ben bruttó 266 800 forint.

A középszintű érettségi vizsgáért a minimálbér 15 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie a vizsgázóknak az Oktatási Hivatal számára, ami 2024-ben vizsgánként kereken 40 ezer forint. Az emelt szintű vizsgáért cserébe viszont már a minimálbér 25 százalékának ezer forintra kerekített összegét kell fizetni, ami tantárgyanként 67 ezer forint.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!