Hirdetés

Mennyi ösztöndíjat kapnak havonta a szakképzésben tanulók? Mutatjuk

3 perc olvasás
Mennyi ösztöndíjat kapnak havonta a szakképzésben tanulók? Mutatjuk

Bár még van egy kicsi idő a középiskolai jelentkezések leadásáig, azt jó, ha tudjátok, hogy ha a szakképzésben tanulók tanulmányi ösztöndíjat is kapnak.

Hirdetés

A szakképzésben tanulók ösztöndíját a KRÉTÁ-ba feltöltött adatok, jegyek alapján számolják ki, és utalják el. A pontos összeget befolyásolja például az, hogy a diák hányadikba jár, milyen rendszerben tanul vagy éppenséggel jár-e nyelvi előkészítőbe.

Ennek tükrében az idei tanévben az alábbi ösztöndíjakat kapják a tanulók:

  • nyelvi előkészítő osztályban: 8000 Ft/hó
  • műhelyiskolában: 16000 Ft/hó
  • technikum 9-10. osztályában 8000 Ft/hó
  • szakképző iskola 9. osztályában 16000 Ft/hó

Az a diák, aki pedig egy kicsit a tanulásra is odafigyel a szakképző iskola 10-ik, 11-ik és 12-ik osztályában, valamint a technikum 11-ik és 12-ik osztályában idén ekkora ösztöndíjat vihet haza:

Hirdetés
  • 2.00-2.99 közötti tanulmányi átlaggal 8000 Ft/hó
  • 3.00-3.99 közötti tanulmányi átlaggal 25000 Ft/hó
  • 4.00-4.49 közötti tanulmányi átlaggal 42000 Ft/hó
  • 4.50 és a feletti tanulmányi átlaggal 59000 Ft/hó
  • Megelőző tanév végi minősítés hiányában 16000 Ft/hó

Ebből is látni, hogy már a színkettes átlagot is 8 ezer forinttal jutalmazzák, de a legjobbak közel 60 ezer forintot is hazavihetnek. Csak azok nem kapnak semmit, akik évfolyamot ismételnek, szüneteltetik a jogviszonyukat, vagy esetleg egy tanévben az igazolatlan óráik száma elérte a hatot.

A duális képzésben részt vevő tanulók nem kapnak ösztöndíjat. Nekik ugyanis a tanulás mellett egy meghatározott helyen kötelező dolgozniuk. Természetesen ezek a diákok a munkájukért fizetést is kapnak: a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak.

Ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy mivel a technikumokba járó diákok szakmát is tanulnak, a közismereti tantárgyak száma és óraszáma eltérhet a gimnáziumban tanuló diákokétól. Nem kötelező például második nyelvet tanulni és nincsenek művészeti foglalkozások, ellenben a kötelező érettségi tárgyak – magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem – óraszáma és tananyaga ugyanaz, mint a gimnáziumban.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!