Hirdetés

Mennyi kell ahhoz, hogy görbüljön? Pontszámítás az érettségin

2 perc olvasás
Mennyi kell ahhoz, hogy görbüljön? Pontszámítás az érettségin

Mutatjuk, milyen eredményt kell elérni ahhoz, hogy közép- és emelt szinten is meglegyen a kettes érettségi.

Hirdetés

Középszintű érettségi

A középszintű érettségi vizsgán az elégséges (kettes) osztályzathoz összesen legalább 25 százalékot kell elérnetek.Ugyanakkor az egyik legfontosabb szabály, hogy ha egy érettségi több vizsgarészből áll, minden vizsgarészből legalább tizenkettő százalékot kell teljesítenetek. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátok elégtelen lesz – írja az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

A matek kivételével szinte minden tárgyhoz tartozik az írásbeli mellett szóbeli vizsga is. A középszintű matematika esetében, ha az írásbeliztek elérte a tizenkettőt, de nem érte el a huszonöt százalékot, a vizsgatárgy részletes követelményeiben meghatározottak szerint szóbeli vizsgát tehettetek, de a szóbeli nem része az alapvizsgának középszinten.

Emelt szintű érettségi

Emelt szinten a ketteshez szintén 25 százalékot kell elérnetek, és itt is meg kell lennie a 12 százaléknak mind az írásbelin, és mind a szóbelin. Fontos azonban kiemelni, hogy ha az emelt szintű érettségin nem mennétek át, akkor nem kaphattok helyette középszintű bizonyítványt.

Mi a helyzet az idegen nyelvi vizsgával?

Hirdetés

Az idegen nyelvi érettségire is hasonló szabályok vonatkoznak. Itt is meg kell szerezni összesen legalább 25 százalékot az elégséges osztályzathoz, emellett azonban mind az öt vizsgarészből – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, szóbeli – el kell érnetek a 12 százalékot.

Ilyen lesz a középszintű érettségi értékelése:

Középszintű érettségi
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Ilyen lesz az emelt szintű érettségi értékelése:

Emelt szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!