Hirdetés

Mélyponton az óvodapedagógus szakot kezdők száma: soha nem volt még ilyen kevés elsőéves

3 perc olvasás
Mélyponton az óvodapedagógus szakot kezdők száma: soha nem volt még ilyen kevés elsőéves

Komoly pedagógushiánnyal küzdenek az óvodák, a közszféra állásportálján pénteken például 1015 óvónői álláshirdetést találtunk. Az idei felvételi statisztikák ráadásul ijesztő jövőt festenek: a bolognai rendszer bevezetése, vagyis 2006 óta még soha nem volt olyan alacsony a felvett hallgatók száma az óvodapedagógus szakon, mint idén.

Hirdetés

Idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, 600-zal kevesebben, mint tavaly – írtuk meg a jelentkezési időszak végén. Pénteken nyilvánosságra hozták a friss felvételi statisztikákat, amelyekből már az is kiderült:

Összesen 892-en kerültek be óvodapedagógus képzésre.

© Eduline

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma – 2022-ben már csak feleannyi jelentkező volt, mint például öt éve -, a felvettek száma pedig 2006 óta nem volt olyan alacsony, mint idén.

Legutóbb 2008-ban esett vissza a jelentkezők száma a korábbi években átlagos három-négyezres szintről 1912-re, de a felvettek száma még akkor is 900 felett maradt.

A folyamatosan csökkenő számok mögött több tényező állhat: az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása (azóta kötelező a felvételihez legalább egy emelt szintű érettségi) is komoly szerepet játszik.

Hirdetés

Az elsőévesek közül ráadásul nem mindenki jut el a diplomaszerzésig. A statisztikák szerint

minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik.

Az Oktatási Hivatal tanulmánya szerint igaz, hogy a pedagógusképzések közül az óvodapedagógus és andragógia képzésen a legkisebb a lemorzsolódási arány, ám még így is jelentős azoknak az aránya, akik nem végzik el a szakot.

Több ezer pedagógust keresnek

Jelenleg 1015 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja, a közigállás.gov.hu az “óvodapedagógus” keresőszóra – ez a szám a tanév utolsó napján 853 volt. Úgy tűnik, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, jelenleg 1301 szabad állás van.

A “tanár” szóra keresve 2787 találatot dob a rendszer, “gyógypedagógus” kifejezésre pedig 611-et.

 

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!