Hirdetés

Megvannak az új felvételi szabályai, a tankerület megfenyegette a tiltakozó tanárokat: a hét hírei

4 perc olvasás
Megvannak az új felvételi szabályai, a tankerület megfenyegette a tiltakozó tanárokat: a hét hírei

A héten is tovább folytatódott a tanárok tiltakozása, több iskolában is polgári engedetlenségbe kezdtek a tanárok – sokokan közülük már meg is kapta a kirúgással fenyegető levelet a tankerülettől. Kiderültek a 2024-es egyetemi felvételi szabályai, összeszedtük a részleteket és az iskolai fűtést érintő bejelentést tett Gulyás Gergely. Elhoztuk a hét legfontosabb oktatási híreit.

Hirdetés

A feje tetejére állítja a kormány a felvételi rendszert, elmagyarázzuk a legfontosabb változásokat

Megjelent az újraszabott felvételi szabályokat tartalmazó rendelet, amely a 2024-ben felvételizőket, sőt elképzelhető, hogy már a 2023-ban egyetemre jelentkezőket is érinti. Összeszedtük a legfontosabb változásokat.

A héten is több iskolában tiltakoztak a tanárok

Szeptember 5-én a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára tagadta meg a munkát 8 és 10 óra között polgári engedetlenség keretében. Hozzájuk csatlakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium több mint 30 tanára is, akik délelőtt a Nyugati téren kisebb akciót is szerveztek. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének 37 pedagógusa is tiltakozott, a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai közül pedig 14-en tiltakoztak. Csütörtökön a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára tartott engedetlenségi akciót, pénteken pedig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának 45 tanára nem veszi fel a munkát.

Hirdetés

A tiltakozási akciókról itt írtunk le mindent.

Levelet kaptak a tiltakozó tanárok: kirúgással fenyegeti őket a tankerület

Egyre több, korábban tiltakozó pedagógus osztja a levelet, amit tankerülettől kapott, és amiben az igazgató “rendkívüli felmentéssel” fenyegette meg őket, ha ismét megtagadják a munkát. Mindeközben a PDSZ arra kéri az érintetteket, ne írják alá a levelet. A levelet és a részleteket itt olvashatjátok el.

Gulyás Gergely: 18 fokot írhatnak elő az állami intézményekben, az iskolákban is hűvösebb lehet

A kormány legutóbbi ülésén gázfogyasztás-csökkentés mellett döntött – jelentette be a csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A részleteket itt nézhetitek meg.

Hirdetés

Ezen kívül egy másik érdekes kérdés is felmerült a csütörtöki kormányinfón: előfordulhat-e, hogy az iskolákban is elmarad az őszi szünet? Egyelőre senkinek sem kell aggódni: ilyen döntés nem született, a kérdésben a minisztérium fog dönteni.

Sok egyetemista már most komoly anyagi problémákkal küzd, az árrobbanás tovább ronthat a helyzetükön

Emelni kell a tanulmányi ösztöndíjak és a szociális támogatások alapjául szolgáló hallgatói normatíván – véli a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Minden hatodik egyetemista ugyanis eddig is anyagi problémákkal küzdött, őket az elszálló albérletárak, az élelmiszer- és energiaárak robbanása még nehezebb helyzetbe sodorhat. A 130-140 ezer forintos albérleti díj mellett keveset ér a 15-20 ezer forintos ösztöndíj.

“Tisztelt Maruzsa úr, ön téved”: nyílt levelet írt a diákok erkölcséért aggódó államtitkárnak a Magyartanárok Egyesülete

Ezüstérmet szerzett a világ legnevesebb vitaversenyén öt magyar gimnazista

Hirdetés

A World Schools Debating Championshipen hatvannyolc ország legjobb vitázói indultak, az öt magyar diák ezüstérmet szerzett. Nem ez az első alkalom, hogy dobogós helyen végeztek, a magyar csapat két tagja két egymást követő évben is aranyéremmel tért haza az oxfordi vitaversenyről. Pedig még mindig távol vagyunk azoktól az országoktól, ahol a vitázás – kis túlzással – nemzeti sport. Itt olvashatjátok el a teljes történetet.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!