Hirdetés
Hirdetés


Megvan, hányan kerülhetnek be idén a Budapesti Gazdasági Egyetem állami ösztöndíjas képzéseire

2 perc olvasás
Megvan, hányan kerülhetnek be idén a Budapesti Gazdasági Egyetem állami ösztöndíjas képzéseire

Évek óta a gazdasági alapszakok vezetik a népszerűségi listákat, évről évre több ezren próbálnak bejutni ezekre a képzésekre. De hányan szerezhetnek állami ösztöndíjas helyeket? Mutatjuk a Budapesti Gazdasági Egyetem 2023-as számait.

Hirdetés

3228 – összesen ennyi állami ösztöndíjas helyet szerezhetnek a Budapesti Gazdasági Egyetemre (BGE) jelentkezők a 2023-as felvételin – derül ki a felvételi tájékoztatóból, amely képzési területekre lebontva (szakonként azonban nem) is megadta a maximális létszámot:

  • bölcsészettudomány:110
  • gazdaságtudományok: 2458
  • informatika: 520
  • pedagógusképzés: 60
  • társadalomtudomány: 80

Az egyetem ezen felül saját döntésének megfelelően önköltséges hallgatókat is felvehet, tavaly több mint kétezer elsőéves jutott be valamelyik fizetős képzésre.

Előzetes ponthatárok helyett állami ösztöndíjas létszám

Hirdetés

Szerdán írtunk arról, hogy idén teljesen átalakult a felsőoktatási felvételi rendszere: amellett, hogy már nem kötelező minden szakhoz az emelt szintű érettségi, és a 280-as – eddig jogszabályban szereplő, vagyis minden alap-, osztatlan szakra és egyetemre, főiskolára érvényes – minimumponthatárt is eltörölték, idén azon a negyven népszerű képzésen sem lesznek központi, előzetes ponthatárok, amelyeken eddig ennek az eléréséhez kötötték az állami ösztöndíjas hely megszerzését.

Az Oktatási Hivatal kérdésünkre azt írta: maguk az egyetemek, főiskolák dönthetnek arról, húznak-e előzetes ponthatárt ezeknek a szakoknak az állami ösztöndíjas formáján. A legtöbb intézmény azonban ettől eltekintett.

Helyette viszont – ez újdonság – meg lehet nézni, melyik intézmény pontosan hány állami ösztöndíjas hallgatót vehet fel a különböző képzési területekre. A változásról bővebb infót itt találtok:

 

Forrás


Válaszd az SZTE-t, Magyarország legjobb egyetemét! (x)
Széles körű képzési kínálat, nemzetközi színvonalú oktatás, megannyi ösztöndíj és számos kikapcsolódási lehetőség várja a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezőket.
Tovább a cikkhez


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!