Hirdetés

Meghúzták a 2022-es felvételi ponthatárait, kilenc magyar egyetem került fel egy friss rangsorra: a hét hírei

4 perc olvasás
Meghúzták a 2022-es felvételi ponthatárait, kilenc magyar egyetem került fel egy friss rangsorra: a hét hírei

Meghúzták a 2022-es felvételi ponthatárait, kiderült, hogyan teljesítettek idén az érettségizők, és arról is írtunk, hány érmet szereztek magyar középiskolások nemzetközi tudományos diákolimpiákon. A hét hírei.

Hirdetés

Meghúzták a 2022-es felvételi ponthatárait

A hét legfontosabb oktatási híreire csütörtök estig kellett várni, akkor hozták nyilvánosságra a 2022-es felvételi ponthatárait. A 99 192 jelentkező közül 73 805-en kerültek be valamelyik egyetemre vagy főiskolára, a legtöbb hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel – több mint 11 ezren kezdhetnek ott tanulni szeptemberben –, ezt a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi.

A tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan szak ponthatárai közül ebben a cikkben válogattunk. Azt is megnéztük, hol húzták a legmagasabb ponthatárokat: a csúcstartó a Budapesti Corvinus Egyetem, ahol az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésre 478 pontot kellett gyűjteni. A Corvinus – magyar nyelvű – nemzetközi tanulmányok szakához 477, az ELTE állami ösztöndíjas jogászképzéséhez pedig 475 pontra volt szükség.

Rég volt ilyen kevés elsőéves az óvodapedagógus szakon

Hirdetés

A friss felvételi adatokból többek között az is kiderült, hogy 2006 óta nem volt olyan alacsony a felvett hallgatók száma az óvodapedagógus szakon, mint idén. Idén ugyanis 2234-en jelentkeztek erre a kérdésre, és végül csak 892-en kerültek be a képzésre. Pedig az óvodák komoly szakemberhiánnyal küzdenek. A cikket itt olvashatjátok el.

Kilenc magyar egyetem a friss felsőoktatási rangsorokban

A sanghaji felsőoktatási rangsor készítői friss szakterületi rangsorokat hoztak nyilvánosságra a héten. Ezekre kilenc magyar egyetem került fel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet például kilenc részrangsorban találjuk meg, a legjobb eredményt a fizika területén érte el, a 101-150. helyre sorolták. Az ELTE mellett a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is szerepel a rangsorokban. Cikkünket itt olvashatjátok el.

Megvannak a 2022-es érettségi eredményei

Az idei érettségi vizsgák eredményeit is nyilvánosságra hozták a héten – a statisztikákból kiderült, hogy az összesített, országos átlag kifejezetten magas, 3,84. Matekból például a kétszintű érettségi rendszer bevezetése, vagyis 2005 óta nem született olyan jó átlageredmény, mint idén, de történelemből és angolból is jobban sikerültek a középszintű vizsgák, mint tavaly. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Hirdetés

Van olyan iskola, ahová egyszerre öt-hat tanárt keresnek

Hétfőn arról írtunk, hogy több óvoda és iskola egyszerre négy-öt, sőt akár hét-nyolc pedagógust keres a közigállás.gov.hu-n, Facebook-csoportokban és más hirdetési oldalakon. Hogy miért? Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja az Eduline-nak azt mondta, rendkívül alacsony a fizetés, sok a munkateher, amely mellett még mellékállást is nehéz vállalni. A szakszervezeti vezető a bújtatott állás álláshelyekről is beszélt, amelyek nem is látszanak a statisztikákban. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Érmeket szereztek magyar diákok a nemzetközi tudományos olimpiákon

Több nemzetközi tudományos olimpián szereztek érmet magyar diákok. A nemzetközi földrajzi olimpián, az iGeo-n két ezüst- és két bronzérmet, a kémiai diákolimpián három ezüst- és egy bronzérmet, a fizikai diákolimpián pedig egy aranyérmet, egy ezüstöt és három bronzérmet kaptak.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!