Hirdetés

Meghaladja a 18 ezret a pedagógusképzésekre jelentkezők száma, az osztatlan tanárokszakosoké viszont ennek csak egyhatoda

4 perc olvasás
Meghaladja a 18 ezret a pedagógusképzésekre jelentkezők száma, az osztatlan tanárokszakosoké viszont ennek csak egyhatoda

Friss statisztikákon mutatja meg a Kulturális és Innovációs minisztérium, hogyan változott a pedagógusképzésekre jelentkezők száma az elmúlt években. Ez a tanárok mellett tartalmazza többek között a gyógypedagógusokat, konduktorokat és kisgyermeknevelőket is.

Hirdetés

„Az elmúlt napokban a baloldal tudatos torzításokat jelentetett meg a sajtóban a tanárképzéssel kapcsolatban, azonban a tények egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma, ami a megújult magyar felsőoktatási rendszer elismerését jelenti” – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

Közeményében a minisztérium a „tudatos torzítás” alatt nagy valószínűséggel arra gondol, hogy az elmúlt napokban megírtuk; 3357 osztatlan tanári képzésre jelentkező közül mindössze 1595 fő jelölt meg valamilyen szakpárt az első helyen, fizika-kémia szakos pedagógusnak pedig az egész országban mindössze egyetlen fő jelentkezett, melyet a felvi.hu-n közzétett statisztikák alapján az Eduline újságírói manuálisan számoltak össze.

A közzétett számok alapján pedagógusképzésekre valóban 18 673 fő jelentkezett, ami magában foglalja azokat a diákokat is, akik nem első helyen jelölték meg valamelyik képzést. A „pedagógusképzések” azonban meglehetősen tág fogalom, hiszen a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok mellett ide tartoznak a gyógypedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint konduktorok is. Azt tehát nem cáfoljuk, hogy a tavalyi 11 977 főhöz képest – és a korábbi évek adataihoz képest is – jelentősen nőtt a pedagógusképzésekre jelentkezők száma, azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy nekik csak a töredéke lesz általános- vagy középiskolai tanár, akikből a legnagyobb hiány van.

© MTI

„A felvételi adatok alapján tavalyhoz képest figyelemre méltó növekedés tapasztalható mind az óvodapedagógus, mind a gyógypedagógus és a tanár-tanító szakokon. Az óvodapedagógus-képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-re nőtt. A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma, a tanár-tanító képzési területen belül megtartva az osztatlan tanárképzésre jelentkezők tavalyi számát, jelentősen nőtt a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ről 2453-ra. Ez az adat 41 százalékos növekedést jelent, ami azt mutatja, hogy egyre több fiatal érdeklődik a pedagógusi pálya iránt”  – olvasható a közleményben.

Hirdetés

A minisztérium azt is hozzáteszi, hogy az említett tanár mesterszakra jelentkezők fele matematika, természettudomány, mérnök, informatika szakokra jelentkezett.

„A fentiek alapján egyértelműen látható, hogy a pedagógusi pálya népszerűsége növekszik a fiatalok körében. A kormány elkötelezett abban, hogy még rugalmasabbá tegye a pedagógusképzést és tovább emelje a pedagógusok bérét, ezzel is vonzóvá téve a pedagógus pályát a fiatalok számára” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a készülő – és átfogó szakmai egyeztetéseken átesett – új pedagóguséletpálya-törvény tervezete a pedagógusok további jelentős béremelését alapozza meg. A béremelés akkor valósulhat meg, ha Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat” – állítják.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!