Hirdetés

Megérkeztek a keresztféléves ponthatárok

3 perc olvasás

Meghatározták a 2023. februárban induló keresztféléves képzések ponthatárait, amelyek legegyszerűbben honlapunk nyitóoldaláról érhetők el, az E-felvételiben pedig személyre szabottan is megtalálhatók.

Hirdetés

A ponthatárok ide kattintva is böngészhetők »

Az, hogy a jelentkezőt felveszik-e az általa megjelölt jelentkezési helyre, a szakra meghatározott ponthatártól, illetve az általa elért felvételi összpontszámtól függ.

A ponthatárok az egyes jelentkezési helyeken az elért felvételi összpontszámok alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével alakultak ki.

Ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el. (Utóbbira akkor kerülhet sor, ha az adott képzésen az érvényes felvételi pontszámmal rendelkezők száma nem éri el Tájékoztatóban megadott minimális szakos kapacitást.)

A felvételizők az E-felvételi felületén személyre szabottan is meg tudják nézni az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat (a Jelentkezések és ponthatárok menüpontban). Akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

Hirdetés

Besorolási döntés és jogorvoslat

A besorolási döntésról szóló határozatot – amely tartalmazza majd, hogy ki melyik megjelölt képzésén érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt – szintén az E-felvételiből lehet letölteni, a Hivatalos iratok menüpontból – a jelentkezők erről e-mailben is kapnak értesítést.

A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a jelentkező – a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül – mely szak esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt.

A besorolási döntésben a jelentkező tájékoztatást kap a jogorvoslat lehetőségéről is.

Felvételi döntés

A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény ún. felvételi határozatot küld (legkésőbb nyolc napon belül), ebben tájékoztatja a felvett jelentkezőt a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!