Hirdetés

Még mindig ez az egyik legnépszerűbb szak, de a korábbinál kevesebben tanulnának ápolást-betegellátást

3 perc olvasás
Még mindig ez az egyik legnépszerűbb szak, de a korábbinál kevesebben tanulnának ápolást-betegellátást

Évről évre sok jelentkezőt vonz az egészségügyi terület, az általános orvos szak mellett az ápolás és betegellátás is rendszerint a legnépszerűbb képzések közé kerül. Az ide jelentkezők több terület közül is választhatnak, tanulhatnak dietetikusnak, gyógytornásznak, szülésznőnek, mentőtisztnek, ápolónak, sőt hang-, beszéd- és nyelésterapeutának is.

Hirdetés

Ápolás és betegellátás szakra idén 4981-en jelentkeztek, ami elmarad a tavalyi felvételizői létszámtól (2021-ben 5005-en jelölték meg ezt a szakot), és látványos a visszaesés a néhány évvel ezelőtti adatokhoz képest: 2019-ban még 5619-en, 2017-ben 5225-en választották ezt a képzést.

A legtöbben a Semmelweis Egyetem képzését jelölték meg első helyen. Az egyetem ápolás és betegellátás képzésére összesen 3827-en adták be jelentkezésüket: a legtöbben dietetikusnak tanulnának (1318), gyógytornásznak 903-an, ápolónak 570-en, mentőtisztnek 541-en, szülésznőnek 383-an, hang-, beszéd- és nyelésterapeutának pedig 112-en mennének.

A vidéki egyetemek közül Pécs vonzotta a legtöbb jelentkezőt, ott 2822-en szeretnének továbbtanulni. Idén a gyógytornász képzés volt a legnépszerűbb, ezt 683-an szeretnének megkezdeni nappalin, államilag támogatott formában.

A Debreceni Egyetemen két kar, az Egészségügyi Kar és a Népegészségügyi Kar is indít ápolás és betegellátás szakot. Összesen 2166-an jelentkeztek, az Egészségügyi Kart 663-an jelölték meg, a legnépszerűbb a nappalis, államilag támogatott mentőtiszt képzés és a levelezős, államilag támogatott formában induló ápoló képzés. Az egyetem Népegészségügyi Karára összesen 1503-an szeretnének bejutni, a legtöbben nappalin, államilag támogatott formában gyógytornásznak (494) vagy dietetikusnak (421) tanulnának.

Hirdetés

A képzést indítja a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Gál Ferenc Egyetem is. Utóbbiakon a hallgatók ápolónak tanulhatnak, míg Szegeden és Miskolcon ápoló vagy gyógytornász képzés is indul.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!