Hirdetés

„Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani” – ez a szaktanár véleménye az angolérettségi szövegértés részéről

3 perc olvasás
„Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani” – ez a szaktanár véleménye az angolérettségi szövegértés részéről

Reggel 9-kor elkezdődött az érettségi negyedik napja. A diákok csütörtökön angol nyelvből vizsgáznak közép és emelt szinten egyaránt. A feladatok kapcsán megkérdeztük a szaktanárunkat, ő mit gondol a középszintű vizsga első két részéről.

Hirdetés
Angolérettségi 2024
  • Egész napos tudósításunk az angolérettségiről
  • Állatkert és karácsonyi dekoráció – ilyen szövegértési feladatokat kaptak a középszintű angolérettségin a diákok
  • Dinnyefesztivál, téli sport a fagyban – ezek vannak az angolérettségi nyelvhelyességi feladataiban
  • Metrók, rekordok, antropológia – ilyen témák vannak az érettségi hallás utáni szövegértésében
  • „Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani” – ez a szaktanár véleménye az angolérettségi szövegértés részéről
  • Baráti leveleket kell írniuk a vizsgázóknak az érettségi íráskészség részében
  • Itt vannak a középszintű angolérettségi szövegértésének nem hivatalos megoldásai
  • Mutatjuk a középszintű angolérettségi nyelvhelyesség részének nem hivatalos megoldásait
  • Ezek a feladatok voltak az angolérettségi hallás utáni szövegértés részében
  • Így kellett megírni a leveleket az angolérettségi íráskészség részében

A vizsgázók az érettségi első részében olvasott szövegértési feladatokat kellett elvégezniük, ehhez állatkertről, a hírek káros hatásáról, Edinburgh-ról és karácsonyi dekorációról szóló szövegeket kaptak. A vizsga második felében, a 30 perces nyelvhelyességi feladatok során pedig dinnyefesztivál és -30 fokos téli sport is szerepelt a feladatokban.

„Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani”

– nyilatkozta az Eduline-nak a megkérdezett szaktanár, aki úgy véli, hogy a középszintű angolérettségi szövegértés feladatai közül egyik sem volt kifejezetten nehéz, így az érettségizőknek nem fog kihívást okozni, hogy jó erdményeket érjenek el.

Bár a karácsonyi témaválasztás meglehetősen furcsának érződik a második feladatban május elején, az angoltanár szerint itt is viszonylag könnyen ki lehetett találni a jó válaszokat. Egyedül a harmadik feladatban találkozhattak zavaró dologgal a diákok, ugyanis olyan állatnevek szerepeltek benne, amelyeket lehet nem ismertek. A helyes válaszok megadásához azonban nem is feltétlenül kellett tudniuk ezeket, de ez kicsit megzavarhatta a vizsgázókat.

A nyelvhelyességgel azonban már más a helyzet. Itt is viszonylag érdekes témák szerepltek, de olyan kifejezések ismeretét igényelték a feladatok, amelyeket a diákok lehet nem ismertek. Emellett több megoldásnál is olyan szavakat kellett megadni, amelyeknek helyesírása problémát okozhatott. A tanár szerint a szövegértés majd kompenzálja a diákokat, ha itt rosszabb eredményeket érnek el.

Hirdetés

Az angol érettségiről szóló, folyamatososan frissülő tudósításunkat itt tudjátok követni:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!