Csaknem az összes tüntető elhagyta a korábban ostromolt műszaki egyetem kampuszát – közölték kedden egyetemi vezetők, miután a személyzet tagjai és egészségügyi dolgozók átvizsgálták a kampusz területét.

hirdetés

Az illetékesek elmondták, hogy egy “érzelmileg instabil” állapotban lévő női tüntetőre bukkantak, miközben a keresőcsapatok komoly károkat fedeztek fel.

Az egyetemet több mint egy hete vette körül a rendőrség, amikor is tüntetők erőszakos összecsapásokba keveredtek velük a megerősített kampusz területéről. Az ezt követő napokban tiltakozók, újságírók és egészségügyi önkéntesek százait vették őrizetbe, amint megpróbálták elhagyni az egyetem területét.

A hongkongi műszaki és egyéb egyetemek kampuszainak elfoglalása november 11-én kezdődött egy diáktüntető halálát követően. A létesítmény bejáratait bútorokkal és rögtönzött falakkal torlaszolták el, miközben a tiltakozók katapultokat építettek, hogy azok segítségével Molotov-koktélokat lőjenek ki. Több egyetemen is el kellett halasztani az órákat a szemeszter végéig.

Az erőszak ellenére a hongkongi lakosok nagy számban mentek el szavazni a múlt vasárnapi helyhatósági választásokra, amelyeken elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek. Hongkongban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá vált.

Forrás: Eduline