Hirdetés

Majdnem 60 ezer forint: akár ennyibe is kerülhet idén ősszel érettségi vizsgát tenni

2 perc olvasás
Majdnem 60 ezer forint: akár ennyibe is kerülhet idén ősszel érettségi vizsgát tenni

Elindult a jelentkezés a 2023-as őszi érettségikre, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint szeptember 5-ig adhatjátok le a jelentkezési lapot. Az érettségi viszont nem mindenkinek ingyenes, sőt, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik egyszerre több vizsgát is tennének. Mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Az érettségi vizsga abban az esetben ingyenes, ha – az intézmény fenntartójától függetlenül – a bizonyítvány megszerzéséig tanulói jogviszonnyal rendelkeztek, vagy felnőttképzés esetén felnőttképzési jogviszonyotok van. Ingyenes továbbá a vizsga akkor is, ha az adott tárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti jogviszonyban (például előrehozott érettségi esetén) sikertelen lett a vizsga, ezért most először próbálkoztok javító-vagy pótló érettségit tenni.

Továbbá, ha szakgimnáziumban tanultok és már rendelkeztek érettségi vizsgával, de egy szakmai tárgyból javító- vagy pótlóvizsgát tennétek, ezt az első alkalommal ingyenesen tehetitek meg. Az OH tájékoztatása szerint azonban minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.

Mennyi az annyi?

A középszintű érettségi vizsgáért a minimálbér 15 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie. Ez idén vizsgánként 35 000 ezer forint, míg az emelt szintű érettségi vizsgáért a minimálbér 25 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetni, ami 2023-ban 58 000 forint.

Az érettségi vizsgát szervező intézmények listáját ide kattintva találjátok, a vizsgabeosztást pedig itt nézhetitek meg.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!