Legjobb filmnek választották a 39. müncheni diákfilm fesztiválon a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik diplomafilmjét. A Last Call című filmet Kis Hajni írta és rendezte.

hirdetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik diplomafilmje, a Kis Hajni által írt és rendezett Last Call című film nyerte el a legjobb filmnek járó VFF Young Talent Awardot a 39. diákfilm fesztiválon Münchenben – írja a hvg.hu.

A 27 perces film Kárpáti Anikó utolsó napját mutatja be, mielőtt elhagyná az országot és a lányához költözne külföldre. A film története az idősödő nő őrült rohanása, hogy teljesen lezárja az itthoni életét. A nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

A Last Call című filmmel Kis Hajni számára nem a müncheni diákfilm fesztivál az első siker. A film nemzetközi premierje 2018 nyarán volt a szarajevói fesztiválon, ahol megnyerte a legjobb vizsgafilm díját. A diplomafilm a lengyelországi Lublinból is fődíjat hozott el, valamint Triesztben is elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. A franciaországi Villeurbanne fesztiválján pedig a film főszereplőjének, Zsurzs Katinak ítélte a zsűri a legjobb színésznőnek járó díjat.

A müncheni diákfilm fesztivál 1981 óta az egyik legfontosabb eseménye a fiatal, friss diplomás rendezőknek, ahol majd 15 kategóriában osztanak díjat a beválogatott filmek között. A fesztiválon egy másik magyar rendező, Kovács István Ostrom című filmje is szerepelt, ami 2018-ban bronz fokozatú diák Oscar-díjat – Student Academy Awardot – nyert.  

hirdetés

A SIEGE by István Kovács | Trailer | GeoMovies

Sarajevo, 1994. A city ruined by war. Most homes are without electricity, and the water mains dried up long ago. Widow Tea wants to wash her hair, but she loses her carefully guarded reserve of water. In an attempt at replacing the loss, she sets out on a journey that could cost her her life.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. A főhős egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. A terve életveszélyes, de sem a szomszédok, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani őt.

Forrás: Eduline