Hirdetés

Logikus gondolkodás és szövegértés – így írhatjátok a legjobb történelem írásbelit egy szaktanár szerint

4 perc olvasás
Logikus gondolkodás és szövegértés - így írhatjátok a legjobb történelem írásbelit egy szaktanár szerint

A legtöbb érettségiző számára a történelem lehet az egyik legijesztőbb vizsgatárgy, főleg, ha egyébként is inkább a reál tárgyakban, például a matekban és a fizikában mozogtok otthonosabban. Bár az évszámok, a fogalmak, esszék és bonyolultabb történelmi összefüggések elsőre tényleg rémisztőek lehetnek, Edényi László szaktanárral közösen utánajártunk annak, hogyan érhetitek el a lehető legjobb eredményt a közelgő írásbeli vizsgán.

Hirdetés

A legfontosabbak: figyelem és értő olvasás

Ha valaki logikusan gondolkodik, tud szöveget értelmezni és fogalmazni – tehát megvannak az alap kompetenciái – olyan nagy baj nem érheti

– válaszolta az Eduline kérdésére Edényi László történelemtanár. A pedagógus szerint ugyanis a történelemérettségin előforduló hibák bizonyos része nem a tudás hiányából, hanem a vizsgázók figyelmetlenségéből adódik. Abból, hogy nem olvassák el a feladatleírást és hogy pontosan mit kérnek a dolgozatban, nem értelmezik megfelelően a források szövegét, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt, ez pedig kellemetlen meglepetéseket tartogathat az egyébként jó eredményre számító diákoknak is.

„Azt látom, hogy minden évben vannak olyanok, akik nem olvassák el rendesen a feladatot, emiatt pedig nem olyan pontot kapnak, mint amilyenre számítanak. Ha például az esszéfeladatban a Horthy-korszak társadalmáról kell írni, feleslegesen írják bele a gazdasági eseményeket, mert nem az volt a kérés” – vélekedik, ugyanakkor azt is hozzáteszi; ha valaki csak a gazdasági eseményeket tudja, akkor érdemes a társadalom szempontjából megközelíteni azokat, hiszen így már érhet részpontokat a feladatmegoldás.

Legális puska: atlasz

Edényi szerint az atlasz még akkor is nagy segítség lehet az írásbeli feladatlap megoldása során, ha egyébként nincs benne kronológia, valamennyi információ ugyanis még ezekről a térképekről is kiolvasható, csak tudni kell, hogy hol érdemes keresni őket. Ebben a cikkünkben már meg is írtuk, hogy az egyik legjobb dolog, amit az érettségi előtti néhány napban még tehettek az, ha átlapozzátok a vizsga során használható térképeket és megkeresitek, milyen rejtett infókat találhattok benne. Nyilak jelölik ugyanis bizonyos csaták, hadjáratok és háborúk útvonalait, ami fölött általában megjelenik az évszám is, de találhattok információkat koronázási helyszínek és egyéb fontosabb városok fölött is, ha a megfelelő helyeken és időtartamban keresitek őket.

Hirdetés

Gyakorlás az utolsó napokban?

Bár mi inkább azt javasoljuk, hogy az utolsó néhány napban már inkább a pihenésre fókuszáljatok, ha mindenképp szeretnétek még egy kicsit gyakorolni, továbbra is a korábbi évek feladatsoraiból érdemes válogatni. Sőt, akár azt is megtehetitek, hogy ha tudjátok, hogy bizonyos témakörök – például a Tatárjárás, vagy a világháborúk – nehezebben mennek, kifejezetten olyan feladatokat kerestek, amik ezeket kérik számon, ha pedig az évszámok miatt vagytok megrémülve, itt összegyűjtöttük nektek, hol kaphattok ezekhez segítséget.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!