Hirdetés

Leggyakoribb hibák a matekérettségin, amiket messziről kerüljetek el

2 perc olvasás
Leggyakoribb hibák a matekérettségin, amiket messziről kerüljetek el

Ellenőrizzétek le, hogy minden segédeszközt bepakoltatok-e. A vizsga közben pedig figyeljetek arra, hogy részletes levezetést írjatok, a megfelelő mértékegységben válaszoljatok és ellenőrizzetek is.

Hirdetés

Otthonmaradnak a segédeszközök

A matekérettségire – közép és emelt szinten is – függvénytáblázatot, körzőt, vonalzót, szögmérőt és számológépet (ami szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas) vihettek be.

 

Fontos, hogy az eszközökről magatoknak kell gondoskodnotok, a vizsga alatt nem cserélgethetitek azokat egymás között.

 

Egy-két pontos hibák

 

Tipikus hiba, amikor a vizsgázók elfelejtenek kikötést írni, a valószínűséget százalékban adják meg, vagy rossz mértékegységben számolnak és adják meg a választ.

 

Az is gyakori, hogy elmarad a kerekítés, vagy nem annyi tizedesjegyre történik meg, mint ahogy a feladat elvárja. A hosszabb feladatoknál az ellenőrzés is pontot ér, szóval ezt se felejtsétek el!

Hirdetés

 

Rossz feladatot húztok át

 

A javítótanár csak azt fogja figyelembe venni az értékelésnél, ami nincs áthúzva. Ez sajnos azt is jelenti, hogy hiába szerepel a lapon a jó megoldásotok, ha azt áthúztátok, nem értékelheti. Éppen ezért, érdemes kétszer is átgondolnotok, hogy mit hagytok meg végső eredményként.

 

Nem jelölitek a választott feladatot a második feladatlapon

 

Az utolsó három feladatbóll csak kettőt kell megoldanotok középszinten. A feladatlapon lesz egy jelölőnégyzet, amit ki kell töltenetek – oda kell írnotok a három feladatból annak a sorszámát, amelyet nem szeretnétek, hogy értékeljenek. Ha ezt nem teszitek meg, és a dolgozatotokból sem derül ki egyértelműen, hogy melyiket ne értékeljék, akkor automatikusan az utolsót nem fogják figyelembe venni – még akkor sem, ha azzal több pontot szereznétek. Emeltszinten is hasonló a helyzet, de ott ötből négy feladatot kell megoldani.

 

Innen elérhetitek a középszintű magyarérettségi nem hivatalos megoldásait:

 

 

 

 

 

 


Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!