Hirdetés

Különböző számokat ad ki a pontszámító kalkulátor? Ez a magyarázat

2 perc olvasás
Különböző számokat ad ki a pontszámító kalkulátor? Ez a magyarázat

Ha veletek is előfordult már, hogy eltérő számokat kaptatok, amikor a pontjaitokat számolgattátok, ezt érdemes tudnotok.

A címben feltett kérdésre a válasz bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű: mivel minden szakon más-más érettségi követelmények vannak, ezért elképzelhető, hogy az egyik képzésen a matek- és a töriérettségi, a másik szakon pedig a magyar- és a töriérettségi eredményeiteket veszik figyelembe. Ennek köszönhetően jelentkezési helytől függ, hogy hány pontot számol nektek a kalkulátor.

Hirdetés

Ha alapszakon kívül felsőoktatási szakképzést is megjelöltetek, még nagyobb eltérés lehet a pontszámok között, ugyanis a felsőoktatási szakképzésekre más pontszámítási szabályok vonatkoznak, mint az alap- és osztatlan képzésekre. Alap-, valamint osztatlan szakok esetén a minimumponthatár 280 pont, amit az emelt szintű érettségivel, a nyelvvizsgával, illetve az esetleges szakképesítésért járó többletpontokkal együtt kell elérnetek, de más jogcímen adható többletpontot nem számíthattok bele. Felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a minimum, viszont ebbe csak az emelt szintű érettségiért járó többletpont számítható be.

Még nem néztétek meg, hogy várhatóan hány pontotok lesz a felvételin? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok a pontszámító kalkulátorunkat. Ennek használatáról itt írtunk korábban.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!