Hirdetés

Külföldön tanulnátok tovább? Enélkül nem felvételizhettek

Ha egy külföldi egyetemen, angolul szeretnétek tanulni, általában egy nemzetközi nyelvvizsgával kell igazolnotok a nyelvtudásotokat. Bár a jelentkezési határidő a legtöbb országban még arrébb van, ennek a követelménynek már most érdemes utánanézni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy egy külföldi felsőoktatási intézménybe, egy angol nyelvű szakra nyerjetek felvételt, nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolnotok a nyelvtudásotokat. Az egyetemek általában valamelyik nemzetközi, egynyelvű vizsgát kérik, a legnépszerűbbek a TOEFL (Test of English as a Foreign Language), az IELTS (International English Language Testing System), illetve a Cambridge Assessment English haladó, C1-es szintű vizsgája.

Annak, hogy melyik nyelvvizsgát fogadják el a jelentkezéshez, illetve milyen eredményt kell elérnetek, mindig az adott egyetem honlapján kell utánanéznetek. A brit, az ausztrál, a dán és a holland egyetemek általában mindhárom nyelvvizsgát elfogadják, az USA-ban inkább a TOEFL a jellemző követelmény. Ha az oxfordi vagy a cambridge-i egyetemre jelentkeznétek, már csak pár hetetek van: részletek itt.

TOEFL

A TOEFL egy interneten kitölthető, négy-ötórás teszt, amely az írott és hallott szöveg értését, a beszéd- és az íráskészséget méri. A bizonyítvány két évig érvényes – eddig használhatjátok az egyetemi jelentkezéshez. A nyelvvizsgát az országban több helyen is letehetitek, az ára 220 dollár, vagyis körülbelül 67 ezer forintba kerül. A TOEFL-ről további információt itt találtok – az oldalon a magyarországi vizsgahelyszínekre is rákereshettek, illetve regisztrálhattok is a tesztre.

IELTS

Magyarországon a külföldi továbbtanuláshoz szükséges IELTS Academic vizsgát a British Council szervezésében – Budapesten vagy Szegeden – tehetitek le, 62 800 forintért. A TOEFL-höz hasonlóan ez a teszt is méri mind a négy nyelvi készséget, az írásbeli rész 2 óra 40 percig tart, a szóbelit ettől függetlenül, legfeljebb hét nappal korábban vagy két nappal később is megtarthatják. A részleteket itt, a British Council honlapján találjátok.

Cambridge Assessment English

A legtöbb külföldi egyetemen az alapszakok esetében a Cambridge-vizsgák közül az Advanced, vagyis C1-es szintű nyelvvizsga a jelentkezés feltétele. Magyarországon ezt a vizsgát is a British Council szervezi, Budapesten, Szombathelyen és Debrecenben is letehetitek. A vizsga körülbelül négy óráig tart, és 51 500 forintot kell fizetnetek érte. További információkat itt találtok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!