Hirdetés

Közhiteles adatok az E-felvételiben II.

4 perc olvasás

Vannak olyan pontszámításhoz szükséges dokumentumok, amelyeket nem kell feltölteni az E-felvételibe, azok eredményei ugyanis a megfelelő közhiteles nyilvántartásokból kerülnek be a felvételi adatbázisba – mint például a 2003 után szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok.

A 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok (vagy a külföldön szerzett, de már honosított nyelvvizsgák) esetében a jelentkezéskor meg kellett adni a bizonyítvány (vagy honosító határozat) adatait, úgymint: nyelv megnevezése, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállítás dátuma.

Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában azok a nyelvvizsga-bizonyítványokkal kapcsolatos információk találhatók, amelyek hitelességét (a jelentkező által megadott adatok alapján, a feldolgozás során) ellenőrizték a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából.

A rögzített nyelvvizsgák adatai külön táblázatban jelennek meg, ennek utolsó, Hitelesítés státusza nevű oszlopában látható az ellenőrzés eredménye. Amely a következő lehet:

  • hitelesített: minden rendben, a nyelvvizsga adatai egyeznek a nyilvántartással, járhat érte pont az eljárásban. A jelentkezőnek nincs további teendője.
  • nem hiteles: minden adatot megadott a jelentkező, az ellenőrzés azonban mégsem sikerült – pl. időközben megváltozott a jelentkező neve. Ilyenkor a jelentkezőnek fel kell töltenie a bizonyítványát (a Dokumentumok menüpontban, a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázat alatti „Új dokumentum csatolása” gombbal), így a nyelvvizsga eredményét a benyújtott dokumentum alapján újra megvizsgálják.
  • hiányos vagy hibás adat: a megadott adatok hiányosak vagy olyan hibát tartalmaznak, ami miatt nem lehetséges az elektronikus ellenőrzés. Ebben az esetben is fel kell töltenie a bizonyítványát a jelentkezőnek, hogy figyelembe tudják venni az eredményét a pontszámításkor.
  • hitelesítésre vár: az adatok ellenőrzése még nem fejeződött be, amint megtörténik, a fenti három eredmény valamelyike jelenik meg az oszlopban.

A 2003. január 1. előtt megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat fel kellett tölteni (a Dokumentumok menüpontban), az elbírálásuk eredménye is itt nézhető meg.

Hirdetés

A jelentkezési határidőt követően megszerzett vagy a korábban nem rögzített nyelvvizsga-bizonyítványok adatait (vagy a külföldön szerzett, azóta honosított nyelvvizsgáról szóló honosító határozat adatait) (nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma) az e-ügyintézés során kell megadniuk a jelentkezőknek: a Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban a táblázat alatti „Új hozzáadása” gombra kattintva – tehát nekik sem kell dokumentumot feltölteniük.

Nyelvtudás alapján többletpont azonban nemcsak nyelvvizsga-bizonyítványért adható, hanem azzal egyenértékű okiratokért is (pl. idegen nyelvi érettségi eredménye, érettségi bizonyítvány, felsőfokú oklevél, külföldön szerzett végzettség stb.). Az ezekkel kapcsolatos nyelvvizsga-információk nem itt jelennek meg, hanem a feltöltött dokumentum a Dokumentumok menüpontban, az érte adható többletpontok pedig a Pontszámítás menüpont alatt.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!