Hogyan lehet kérni az átvételt az egyik iskolából a másikba, és hogyan viszonyul ez a középfokú felvételi eljáráshoz és a központi írásbeli vizsgához? Összegyűjtöttük a szabályokat.

hirdetés

Ha egy diák már középiskolába jár, átvétellel kerülhet át egy másik iskolába. Ennek módját és feltételrendszerét a fogadó középiskola igazgatója határozza meg.

Az átvétel kétféle módon történhet. Az egyik esetben a középfokú felvételi eljáráson kívül, a tanév során bármikor átkerülhet a diák az új iskolába, az igazgató pedig maga szabja meg az átvétel követelményeit, például különbözeti vizsgákat, nyelvi szintfelmérőt írhat elő, és ezek eredménye alapján dönt az átvételről.

Ha az igazgató a másik lehetőség mellett dönt, a diáknak a középfokú felvételi eljárás keretében kell kérnie az átvételét a 9. évfolyamra – tehát évet kell ismételni -, a felvételit pedig önállóan kell intéznie a tanulónak és a szülőnek. Ha a fogadó középiskola a felvételi tájékoztatójában előírta az írásbeli vizsgát, az átvételt kérő diákoknak is jelentkezniük kell rá, aminek a határideje december 6.: erről itt olvashattok.

A vizsgára való jelentkezés nem egyenlő a középiskolákba való jelentkezéssel, amelynek határideje február 19. A szülőknek a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő programban kell előállítaniuk a jelentkezési lapokat és a tanulói adatlapot, ennek mikéntjéről 2020 januárjában tesznek közzé további információt.

hirdetés

A középiskolai felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Forrás: Eduline