Hirdetés

Középiskolai felvételi: tudnivalók, dátumok, határidők a központi írásbeli után

6 perc olvasás
Középiskolai felvételi: tudnivalók, dátumok, határidők a központi írásbeli után

Bár a központi felvételi vizsga sokatok számára már lezajlott, sőt, többen már az eredményeiteket is tudjátok, még mindig nem dőlhettek hátra, hiszen bőven lesznek teendőitek a következő hónapokban is. Mutatjuk, milyen dátumokat és fontos tudnivalókat tartsatok észben.

Hirdetés

Túl vannak a központi felvételi vizsgán a nyolc- vagy hatosztályos középiskolába készülő negyedikesek és hatodikosok, és a kilencedik osztályba készülő nyolcadikosok. Sőt, már előzetes eredmények is vannak arról, hogy hogy sikerültek a 45 perces magyar és 45 perces matematika tesztek, az iskolák többsége pedig már kijelölte azt a napot, amikor megtekinthetitek a kijavított központi felvételiteket. Ezt személyesen tehetitek meg az iskola egy képviselőjének jelenlétében, a kijelölt munkanapon reggel 8 és délután 16 óra között.

A dolgozatokat a korábbi évekhez hasonlóan lefotózhatjátok, lefénymásolhatjátok, és ha úgy látjátok, hogy eltér a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól, akkor észrevételt tehettek, amit a megtekintést követő első munkanap végéig – 16 óráig – írásban adhattok le a vizsgát szervező iskolában vagy online ügyfélkapus azonosítás után a Közfelvír rendszerén keresztül.

Ha pedig a megtekintésre nem tudtok személyesen ti elmenni, a szüleitek is megnézhetik a kijavított dolgozataitokat helyettetek, amennyiben magukkal viszik egy fényképes igazolványotokat vagy a születési anyakönyvi kivonatotokat.

Hátradőlni azonban ezt követően sem lehet.

Hirdetés

Azok a diákok, akik valamilyen alapos indok – például betegség – miatt lemaradtak a január 20-ai vizsganapról, január 30-án délután 14 órától írhatják meg a felvételijüket.

Január 20-án egyébként az ország több pontjából is kaptunk olyan szülői visszajelzéseket, amik szerint hiába jelentkeztek a felvételi vizsgára, valamilyen emberi mulasztás – elveszett jelentkezési papír – miatt a gyerekeik nem írhatták meg a felvételi vizsgájukat.

Megkeresésünkre az Oktatási Hivatal ezzel kapcsolatban azt írta:

„Nincs arra vonatkozóan előírás, hogy az emberi mulasztásból fakadó esetekben a vizsgaszervező intézmény hogyan járjon el. Az Oktatási Hivatal nem is adhat erre vonatkozóan követendő eljárásrendet, mindössze javasolhatja, hogy az intézményvezető a helyi viszonyok és a meglévő feltételek mérlegelését követően, lehetőség szerint engedélyezze a pótló vizsga megírását”.

Hozzátették, hogy a pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatják meg, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre.

Hirdetés

„A kérdésre vonatkozóan a jogszabály nem határoz meg konkrét eseteket, lehetséges minden olyan indok elfogadása, amely a vizsgázónak fel nem róható. A vizsgázónak fel nem róható ok minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására. A jelentkezés fogadásához a Hivatal engedélye nem szükséges, annak elfogadásáról kizárólag a középiskola igazgatója dönt”

– írják.

Mi jön a központi felvételi után?

Bőven akadnak teendőitek a központi felvételi vizsga megírása után is, hiszen az eredményekről 2024. február 9-én értesítenek titeket az Oktatási Hivatal által meghatározott módon, ezzel együtt pedig az Arany János Tehetséggondozó Programra és az Arany János Kollégiumi Programra jelentkezők is megkapják a pályázatuk eredményét.

A diákok tanulói jelentkezési lapjait az általános iskolák február 21-ig továbbítják a kiválasztott középiskoláknak. Eddig a napig kell összeállítanotok tehát azoknak az iskoláknak a listáját, ahová szeretnétek bekerülni, az első helyen értelemszerűen azzal az intézménnyel, amit a legjobban szeretnétek.

Ha ez egy olyan középiskola, ami a központi írásbeli felvételi mellett szóbeli felvételi vizsgát is szervez, azokat március 4-20. között kell megtartaniuk. Azt, hogy az általatok megjelölt iskolákban kérnek-e ilyet, az intézmények felvételi tájékoztatóiban nézhetitek meg. A szóbeli vizsga egyébként a felvételi összpontszámotok legfeljebb 25 százalékát adhatja.

 

Ha valami miatt meggondolnátok magatokat és változtatnátok a megjelölt iskolák sorrendjén, ezt április 8-10. között tehetitek meg.

Hirdetés

Mikor tudom meg, hogy hova vettek fel?

A sikeres felvételről vagy elutasításról szóló határozatokat a kiválasztott középiskoláktól 2024. május 2-án kapjátok meg.

Amennyiben egyik megjelölt intézménybe se kerültetek be, május 6-án indul a pótfelvételi eljárás, amelynek keretében azokba a középiskolákba lehet jelentkezni, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. Erről bővebben ide kattintva olvashattok.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es középiskolai felvételiről
  • Itt van minden, amit tudnotok kell a hamarosan induló középiskolai felvételiről
  • Középiskolai felvételi 2024: itt vannak a legfontosabb időpontok
  • Érettségi statisztikák, középiskolai rangsor – ezek segíthetnek a megfelelő középiskola kiválasztásában, ha felvételi előtt álltok
  • Középiskolai felvételi 2024: mutatjuk, milyen feladatokra és témakörökre lehet számítani magyarból és matekból
  • Itt nézhetitek meg, hogy sikerültek az érettségik a középiskolákban, ahová jelentkeznétek
  • Középiskolai felvételi 2024: a korábbi évek ponthatárait hol lehet megnézni?
  • Középiskolai felvételi 2024: itt nézhetitek meg a korábbi évek feladatlapjait

Mikor lesznek a beiratkozások?

A beiratkozások a középfokú iskolákba idén június 26-28 között lesznek.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!