Hirdetés

Középiskolai felvételi: mikor és hogyan lehet benyújtani a méltányossági kérelmet?

3 perc olvasás
Középiskolai felvételi: mikor és hogyan lehet benyújtani a méltányossági kérelmet?

Abban az esetben, ha a diák neve egyik felvételi listán sem szerepel, méltányossági kérelemmel lehet fordulni az olyan iskolák felé, ahol vannak még szabad helyek.

Hirdetés

A középiskolák nem minden férőhelyet tudnak betölteni a rendes felvételi eljárásban, így a megmaradt szabad helyeikre rendkívüli felvételi eljárás során (pótfelvételi) lehet jelentkezni. A szabad férőhellyel rendelkező intézmények listája az Oktatási Hivatal honlapján május 2. hetében jelenik meg, a KIFIR tanulmányi terület és felvételi tájékoztató keresőprogram részeként.

Mivel az intézményeknek jogában áll a kérelmet indoklás nélkül elutasítania, vagy akár válasz nélkül hagynia, ezért első körben érdemes telefonon érdeklődni náluk, hogy van-e lehetőség a kérelem benyújtásához, milyen dokumentumok szükségesek hozzá és lesz-e külön vizsga/elbeszélgetés.

Mikor nyújtható be a kérelem?

Méltányossági kérelem abban az esetben nyújtható be, ha nem történt jogszabálysértés.

A kérelmet az iskola igazgatójának címezve kell írásban eljuttatni az iskolába e-mailen és papíron is aláírva, a lehető leghamarabb. Ha több helyre is szeretnénk kérelmet benyújtani, igyekezzünk azt az iskolára szabni.

Hirdetés

Mit kell beleírni?

Az elbíráslás során az érintett diák egyedi szempontjait veszik figyelembe. Tehát az iskola nem az elért pontszámok vagy a végleges rangsorban elfoglalt hely alapján hozza meg a döntést, hanem a kérvényben szereplő méltányolandó okokat mérlegeli.

A kérelemben objektív (eredmények) és szubjektív (érzelmi elköteleződés a gyermek részéről) érveket is érdemes felsorolni. Egy elrontott írásbeli esetén a gyerek általános iskolai tanárai is írhatnak ajánlást.

A kérelmek benyújtásakor célszerűen csatolandó dokumentumok:

  • a méltányossági kérelem indoklása (ld. még: Ki és mikor adhat be… kezdetű pont)
  • a megcélzott középiskola elutasító határozata (ha van)
  • a középiskolai jelentkezési lap másolata (nyolcadikosoknál ez az általános iskolában lesz), amennyiben jelentkezett a gyerek a megcélzott intézménybe a rendes felvételi eljárás során
  • a központi írásbeli vizsga eredményéről kiállított értékelő lap másolata – a bizonyítványok és a félévi értesítő másolata

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!