Hol kell beadnotok a jelentkezést az írásbeli felvételi vizsgára, ha jövőre kezditek a középiskolát? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Jövőre végez az általános iskolával a gyerekem. A mostani intézményben kell jelentkezni az írásbeli vizsgára, amit a középiskolai felvételihez írnak majd?

Nem, a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgájára abban az iskolában kell jelentkezni, ahol a diák meg szeretné írni a tesztet. Ehhez szükséges az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható tanulói jelentkezési lap. A vizsgát bármelyik vizsgaszervező középiskolában meg lehet írni – ezek listáját november 15-én teszik közzé -, attól függetlenül, hogy az intézménybe utána jelentkezik-e a diák. A központi írásbelire december 6-ig lehet majd jelentkezni, a vizsgát január 18-án írják a diákok.

hirdetés

Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott középfokú iskolákba való jelentkezéssel, amelynek február 19. a határideje. Az intézmények október 20-ig hozzák nyilvánosságra felvételi tájékoztatójukat a tanulmányi területekkel és pontszámítási szabályokkal – az iskolák dönthetnek úgy, hogy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe.

A központi írásbeli felvételi vizsgára, illetve a kiválasztott középiskolákba való jelentkezésről a részleteket itt találjátok, a felvételi összes dátumát itt nézhetitek meg, a pontszámítás szabályairól pedig itt olvashattok. A központi írásbeli felvételi vizsgáról, a feladatokról és a témakörökről itt találjátok cikkünket, a felkészüléshez pedig itt találtok segítséget. A középiskolai felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Forrás: Eduline