Hirdetés
Hirdetés

Középiskolai felvételi: ilyen szabályok vonatkoznak idén a külföldről jelentkezőkre

Milyen szabályok vonatkoznak azokra a diákokra, akik külföldről szeretnének középiskolába felvételizni idén? Itt vannak a szabályok.

A középiskolai jelentkezés rendje és a felvételi eljárás szabályai ugyanazok a külföldi tanuló és a külföldről hazatérő tanulók esetében, mint a többi tanulónál – írja az Oktatási Hivatal.

Hirdetés

Nekik is részt kell venniük a központi írásbeli vizsgán?

Amennyiben a továbbtanulásra kiválasztott intézmény előírja a felvétel feltételeként a központi írásbeli vizsgát, nekik is jelentkezniük kell a központi írásbeli vizsgá(k)ra. Fontos, hogy a tanulók maguk dönthetik el, melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtják be a központi írásbeli vizsgára való jelentkezési lapjukat, függetlenül attól, hogy a későbbiekben a felvételi eljárás keretében melyik középiskolába mennek, és milyen jelentkezési sorrendet jelölnek meg.

A magyarországi oktatási azonosítóval nem rendelkezőknek az oktatási azonosító mezőt üresen kell hagyniuk.

Mindenképpen Magyarországon kell írni a felvételit?

Igen, a felvételi eljárás során – a hatályos jogszabályok szerint – a központi írásbeli vizsgát egy középiskola (vizsgaszervező iskola) szervezi meg, és a vizsga megírására külföldi helyszínen nincs lehetőség – írja az Oktatási Hivatal.

Milyen nyelven lehet megírni?

A jogszabályok ilyen esetekben nem teszik lehetővé kedvezmények alkalmazását, a vizsga minden esetben magyarul zajlik. Mivel a felvételi vizsga egyik célja, hogy felmérje, a tanuló mennyire alkalmas a középiskolai tanulmányok megkezdésére, ha valaki azért lenne eredménytelen, mert az alapvető nyelvi készségei, ismeretei hiányoznak, akkor az számára a későbbiekben is vélelmezhetően kudarcot hozhatna – emeli ki a hivatal.

Ilyen esetben mi számít bele a hozott pontokba?

A külföldi általános iskolai bizonyítványok elismerése annak az oktatási intézménynek a hatáskörébe tartozik, amibe jelentkeztetek. A felvételi eljárás során figyelembe vehető hozott pontok kiszámítását a külföldi tanulmányokat folytató tanulók esetében egyedileg, a választott iskolák igazgatójával kell egyeztetni – teszik hozzá.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!