Hirdetés

Középiskolai felvételi: ilyen eredmények születtek a legjobb gimnáziumokban

6 perc olvasás
Középiskolai felvételi: ilyen eredmények születtek a legjobb gimnáziumokban

Sok vidéki és budapesti gimnázium már közzétette, hogy átlagosan hány pontot szereztek a diákok a matematika és magyar írásbelin. Megnéztük a HVG 2024-es rangsora alapján, hogy milyen eredmények születtek a legjobb középiskolákban.

Hirdetés

Több mint 72 ezer 10, 12 és 14 éves diák írta meg január 20-án a központi felvételit, de voltak, akik a pótalkalmon töltötték ki a feladatlapokat. A hivatalos eredményekről február 9-én értesítenek mindenkit az Oktatási Hivatal által meghatározott módon, de sok iskola már közzétette az átlagpontszámokat.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban például magyarból a hatodikosok átlaga 34,03, matekból 32,44 pont lett, míg a nyolcadikosok magyarból átlagosan 35,35 pontot, matekból pedig 28,65 pontot szereztek.

Egy másik debreceni iskolában, az Ady Endre Gimnáziumban is közzétették már a statisztikákat: 92 hatodikos és 95 nyolcadikos tanuló írta meg a központi írásbelit. 6. évfolyamon magyar nyelvből 30,34 pontot értek el a felvételizők, matematikából pedig 26,09-et, míg nyolcadik évfolyamon 31,54 pontot írtak magyarból, matematikából viszont csak 24,57 pontot.

Átlagosan 30,7 pontot értek el magyarból, matematikából pedig 30 pontot azok a hatodikosok, akik idén az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) írták meg a középiskolai felvételit. A nyolcadikosoknál 32,7 pont lett az átlag magyarból, míg matekból 29,1 pont, míg a győri Révai Miklós Gimnáziumban 77 nyolcadikos írta meg a felvételit. Az anyanyelv átlaga 36 pont, míg a matematika átlaga 33 pont lett. A legmagasabb összesített pontszámot elérő tanuló 96 pontot írt.

Hirdetés

Az Óbudai Árpád Gimnáziumban is közzétették az eredményeket. A hatodik évfolyamosoknál 30 pontos átlag született magyar nyelvből, matekból pedig 30,1. Nyolcadik évfolyamon is hasonló eredményeket értek el: 33,1 pontot magyarból, matematikából pedig 29,5 pontot. A Szerb Antal Gimnáziumban pedig 413 diák írta meg a felvételit hatodik évfolyamon, nekik 58,2 lett az összpontszámuk átlaga. Magyar nyelvből 29,8 pontot írtak, míg 28,4-et matematikából. Lényegesen kevesebb nyolcadikos írta meg ugyanakkor a feladatlapokat, összesen 99-en. Ők magyar nyelvből 34,7 pontot, matematikából pedig 32,6-ot értek el.

A nyolcosztályos Németh László Gimmnáziumban 139 tanuló írta meg a központi írásbelit. Az átlagpontszám: 69,2 pont volt. A honlapon ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy szóbelire azokat a jelentkezőket hívják be, akik az írásbelin legalább 70 pontot értek el.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es középiskolai felvételiről
  • Középiskolai felvételi: tudnivalók, dátumok, határidők a központi írásbeli után
  • Középiskolai felvételi 2024: itt vannak a legfontosabb időpontok
  • Érettségi statisztikák, középiskolai rangsor – ezek segíthetnek a megfelelő középiskola kiválasztásában, ha felvételi előtt álltok
  • Középiskolai felvételi 2024: mutatjuk, milyen feladatokra és témakörökre lehet számítani magyarból és matekból
  • Itt nézhetitek meg, hogy sikerültek az érettségik a középiskolákban, ahová jelentkeznétek
  • Középiskolai felvételi 2024: a korábbi évek ponthatárait hol lehet megnézni?
  • Középiskolai felvételi 2024: itt nézhetitek meg a korábbi évek feladatlapjait

138 diák írta meg a hatodik osztályosok feladatlapját a  Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, nekik 31 pont lett az átlageredményük magyar nyelv és irodalomból, míg matematikából 28 pont. 25 nyolcadik osztályos felvételizett a gimnáziumba, akiknek átlagosan 34 pontot sikerült elérniük magyarból, matekból pedig harmincat.

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban hatodik évfolyamon 78 diák állt neki a felvételi feladatsornak, akik magyarból átlagosan 31,44 pontot értek el, míg matematikából 33,27-et. 105 nyolcadikos átlagosan 36,11 pontot ért el magyar nyelvből, matematikából pedig 32,3 pontot. A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban pedig a hatosztályos középiskolába felvételizők átlagosan 28,62 pontot értek el magyarból, míg matematikából 27,04-et, a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkezők magyar eredménye 32,07 pont lett és 25,59 pontot írtak matematikából.

A budapest Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban 208 hatodikos diák írta meg a feladatlapokat. Magyarból 32,8, matematikából 29,5 pontot értek el átlagosan a náluk vizsgázó tanulók.

Hirdetés

A listánk természetesen nem teljes, így ha a cikkünkben felsorolt iskolák között nincs ott az az intézmény, ahová jelentkeztek, mindenképp érdemes szétnéznetek a középiskolák oldalán, hiszen előfordulhat, hogy ők is feltöltötték már az eredményeket, vagy az eredményeket összesítő dokumentumokat.

Mi jön az eredmények után?

Ahogy a cikk elején már említettük, február 9-én mindenki számára kiderül, hogy hogy sikerült a központi felvételi vizsgája, ezzel párhuzamosan pedig már a jelentkezéseiteket is leadhatjátok a középfokú intézményekbe. Ezt legkésőbb február 21-én tudjátok megtenni, ha pedig hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkeznétek, érdemes elolvasnotok az alábbi cikkünket, hogy az önálló ügyintézés is gördülékenyen menjen.

Vannak azonban diákok, akik ezt követően sem dőlhetnek hátra, hiszen ha olyan intézményekbe jelentkeztetek, ahol a szóbeli vizsga is része a felvételi követelményeknek, nektek a szóbeli felvételi még hátravan. Ezekre a tanév rendje szerint március 4 és 20 között fognak sort keríteni a középfokú intézmények. A szóbelikről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok:

Forrás