Hirdetés

Középiskolai felvételi 2024: így pontozzák a magyar írásbelit

5 perc olvasás
Középiskolai felvételi 2024: így pontozzák a magyar írásbelit

November 15-től lehet jelentkezni a középiskolai központi írásbelire, amit 2024. január 20-án tartanak országszerte. Ezen a napon vizsgáznak a hat-és a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők, és a kilencedik osztályba készülő diákok. Mutatjuk, hogyan pontozzák a magyar nyelvi feladatsort.

Hirdetés

A központi középiskolai írásbelit két tantárgyból: magyarból és matematikából kell megírnotok, ha olyan középiskolába szeretnének jelentkezni, ahol ez a felvételi követelmények között szerepel. A központi felvételire november 30-ig jelentkezhettek közvetlenül annál az intézménynél, ahol szeretnétek vizsgázni. Fontos, hogy nem feltétlen kell abban az iskolában megírnotok a felvételit, ahova később jelentkeztek.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint

„A tesztet csak egyszer, egy iskolában kell megírni, annak eredményét országszerte elfogadják, hiszen a feladatsorok mindenki számára egységesek.”

Az 50 pontos magyar nyelvi feladatsorra évfolyamtól függetlenül 45 percetek van. A magyar esetében semmilyen segédeszközt nem használhattok, a feladatsort pedig kék vagy fekete tollal tölthetitek ki.

Jó, ha tudjátok, hogy a középiskolai központi írásbeli feladatlapjait minden esetben gyakorló pedagógusokból álló bizottságok állítják össze a Nemzeti alaptanterv alapján, akik nem részesítik előnyben semelyik jelenleg is forgalomban lévő tankönyvcsalád anyagát sem. Az összeállításnál a készítők azt is figyelembe veszik, hogy az iskolákban nem egyforma ütemben haladnak a tananyaggal, így a vizsgán a korábbi évfolyamok anyagait kérik számon.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a magyar írásbeli nem egy hagyományos teszt, ugyanis nemcsak a tudást, hanem a középiskolához szükséges készségeket és a kompetenciákat is méri, így a tanultakat gyakran újszerű, szokatlan módon kell alkalmaznotok.

Hirdetés
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es középiskolai felvételiről
 • Itt van minden, amit tudnotok kell a hamarosan induló középiskolai felvételiről
 • Középiskolai felvételi 2024: itt vannak a legfontosabb időpontok
 • Érettségi statisztikák, középiskolai rangsor – ezek segíthetnek a megfelelő középiskola kiválasztásában, ha felvételi előtt álltok
 • Középiskolai felvételi 2024: mutatjuk, milyen feladatokra és témakörökre lehet számítani magyarból és matekból
 • Itt nézhetitek meg, hogy sikerültek az érettségik a középiskolákban, ahová jelentkeznétek
 • Középiskolai felvételi 2024: a korábbi évek ponthatárait hol lehet megnézni?
 • Középiskolai felvételi 2024: itt nézhetitek meg a korábbi évek feladatlapjait

Tananyag egy kis csavarral

Mindegyik magyar feladatsor évfolyamtól függetlenül tíz feladatból áll. Ezek közül kilenc egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik, amelyek megoldásához a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretekre van szükségetek. Ezen kívül számot kell adnotok a szövegértési, szövegalkotási és gondolkodási képességeitekről is.

Általában az egyes feladatoknál több kérdésre kell válaszolnotok, és helyes válaszonként egy pont jár. Az első kilenc feladatra 40 pontot szerezhettek. Magas pontszámot csak az tud elérni, aki nemcsak jól tudja a korábbi évek tananyagát, hanem logikusan gondolkodik és fejlett az anyanyelvi készsége is. Így például gyorsan pótolni tudja a szavakból hiányzó betűket, rájön milyen másik értelmes szót rejt az anagramma, vagy pillanatok alatt megtalálja a betűhalmazban elrejtett zöldség-és gyümölcsneveket.

A megoldásban az is segíthet, ha felvételi előtt sokat gyakoroljátok az ilyen típusú feladatokat. A korábbi évek feladatsoraival ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Fogalmazás: legalább hány mondatot kell írni?

A feladatsor talán egyik legnehezebb része a fogalmazás írása. Erre összesen 10 pont jár. A javítás során figyelembe veszik:

Hirdetés
 • a tartalmat
 • a szöveg szerkesztettségét – például van-e bevezetés, tárgyalás, befejezés
 • a stílust
 • a helyesírást
 • és a külalakot is.

Bár az összesen 45 perces vizsgába időben nem fér bele egy hosszú szöveg írása, de a minimum mondatszámot el kell érnetek, hogy pontot kapjatok a feladatra. Ez:

 • a hatosztályos gimnáziumba jelentkezőknél minimum 8 mondat
 • a nyolcosztályos gimnáziumba felvételizőknél minimum 6 mondat.

Ha 9. évfolyamra jelentkeztek, akkor elég csak egy 4 mondatos fogalmazást írni, hogy értékelni lehessen a feladatot. Javasoljuk azonban, hogy ne csak a minimumra törekedjetek, és próbáljátok meg minél alaposabban megoldani a feladatokat, hiszen a legjobb intézményekbe való bejutáshoz igen magas pontok elérése szükséges.

Hogy mennyire nem könnyű röviden, tömören és helyesen szöveget írni, jól mutatja, hogy a hatosztályos gimnáziumba jelentkezőknél ez volt az egyik mumusfeladat, amivel az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Hirdetés

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!