Hirdetés

Középiskolai felvételi 2024: a korábbi évek ponthatárait hol lehet megnézni?

2 perc olvasás
Középiskolai felvételi 2024: a korábbi évek ponthatárait hol lehet megnézni?

A középiskolai felvételi során a pontok számítása intézményenként eltérő, így a ponthatárokat is nehezebb összehasonlítani.

Hirdetés

A középiskolai felvételinél az alábbi módokon számolhatják a pontokat az intézmények:

  • csak az általános iskolai jegyek alapján,
  • az általános iskolai jegyek és a központi írásbeli felvételi vizsga eredménye szerint
  • az általános iskolai eredmények, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámok alapján.

A központi írásbeli felvételin mindkét tárgyból – magyarból és matematikából is – 50-50 pontot lehet szerezni. Azokban az iskolákban, ahol kérik a központi felvételi megírását, a diákok összpontszámának legalább felét ennek a vizsgának az eredménye kell, hogy adja. Arról, hogy mindkét tárgyat nézik-e, vagy csak a magyart, vagy csak a matekot, az intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Arra is akad példa, hogy az egyik tantárgy pontszámát nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint a másik tárgyét. A pontos szabályokat az intézmény felvételi tájékoztatóban találjátok meg.

Középiskolai felvételi ponthatárok

Az Oktatási Hivatal nem gyűjt be adatot arról, hogy egy adott középiskola adott tanulmányi területén mennyi az elérhető felvételi összpontszám, vagy, hogy a felvett tanulók hány pontot értek el. Azonban a túljelentkezések száma a jelentkezés során némi támpontot adhat, hogy mennyire nehéz az általatok kiszemelt középiskolába bekerülni, amit ezen az oldalon nézhettek meg. Az előző évek beiskolázási statisztikáiból látható például, hogy hányan jelentkeztek az adott szakterületre, mennyien jelölték meg első helyen, és végül hány diákot vettek fel.

Hirdetés

Ezen kívül célszerű megnéznetek az intézmény honlapját is. Van olyan középiskola, amelynek oldalán elérhetőek az előző évek ponthatárai is.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!