Hirdetés
Hirdetés

Kiváltanátok a nyelvvizsgátokat egy emelt szintű érettségivel? Ennyi százalékot kell elérnetek

3 perc olvasás
Kiváltanátok a nyelvvizsgátokat egy emelt szintű érettségivel? Ennyi százalékot kell elérnetek

Milyen eredményt kell elérni az idegen nyelvi érettségin ahhoz, hogy az érettségi bizonyítványotok nyelvvizsga-bizonyítvánnyal legyen egyenértékű?
Milyen szabályok vonatkoznak a középszintű érettségire, illetve kiváltható-e nyelvvizsgával az érettségi? Összegyűjtöttünk minden fontos kérdést és választ a nyelvi érettségi és a nyelvvizsga kapcsolatáról.

Hirdetés

Korábban már írtunk róla, hogy idén ősszel már a végzős középiskolások is tehetnek nyelvi érettségit. A friss módosítás alapján az előrehozott érettségi a tanulói jogviszonyotok fennállása alatt, illetve az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt első alkalommal letett érettségi, amely idegen nyelvekből, informatikából a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban tehető le. Így ha lecsúsztatok az májusi időpontról a vírushelyzet miatt, akkor végzősként (12. évfolyamon) is tehettek idegennyelvből előrehozott érettségit a 2020/2021-es tanév őszi vizsgaidőszakában.

Így, hogy idén ősszel még többeket érinthet a nyelvi érettségi, utánajártunk egy fontos témának: a nyelvi érettségi és a nyelvvizsga kapcsolatának. Sokan ugyanis azért választják az emelt szintű nyelvi érettségit, mert azzal ki lehet váltani a nyelvvizsgát. De mégis hogyan?

Ha az emelt szintű nyelvi érettségin legalább 60 százalékos eredményt értek el, az középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. A 40 és 59 százalék közötti eredmény pedig alapfokú (B1-es szintű) komplex nyelvvizsgának felel meg. Az, hogy az érettségitek valóban nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okirat az érettségi bizonyítványotok vagy tanúsítványotok záradékában fog szerepelni. Így ugyanolyan hiteles államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványnak számít, mint bármelyik nyelvvizsga központ által kiállított kemény fedeles nyelvvizsga-bizonyítvány.

Abban az esetben, ha az érettségi vizsga valamelyik része alól felmentést kaptatok, az eredménytől függően – vagyis, ha eléritek legalább a 40 százalékot – B1-es vagy – 60 százalék felett – B2-es szintű szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgát szerezhettek.

Hirdetés

Középszintű érettségivel is kiválthatjátok a nyelvvizsgát?

Nem, középszintű idegen nyelvi érettségi vizsgával – semmilyen eredménnyel – nem lehet nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni.

Fordítva is működik a dolog?

Nem, az idegen nyelvi érettségi vizsgát nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem lehet kiváltani.

A 2020-as őszi érettségi szabályairól, időpontjairól és részleteiről itt olvashattok bővebben.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!