Hirdetés

Kilencvenezer diák jelezte, hogy részt venne az ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokon

Felmérték a középiskolák igényeit, a jogosult tanulók mintegy kétharmada már jelezte, hogy részt venne a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokon – mondta Bartos Mónika miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek. A részletes pályázati felhívás és a nyelviskolák képzési kínálata november 30-tól lesz elérhető.

Hirdetés

A kéthetes, állami finanszírozású nyelvtanfolyamok keretében a legtöbben az Egyesült Királyságba utaznának, a második legnépszerűbb úticél Málta, a harmadik pedig Németország – írja a Magyar Nemzet.

Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos a lapnak elmondta: a 140 ezer jogosult tanuló közül 90 ezren jelezték az érdeklődésüket az október 10-én zárult igényfelmérésben, 738 intézményből 531 töltötte ki a kérdőíveket. 81 ezer fő csoportosan, kilencezer tanuló pedig egyénileg szeretne külföldre utazni.

Az érdeklődők 80 százaléka angol nyelvterületre utazna, 17 százaléka német nyelvű tanfolyamra, három százalék pedig franciára jelentkezik. Mivel az országban egyetlen olyan iskola van, ahol a kínait első idegen nyelvként tanulják, így Kínába értelemszerűen csak ennek az intézménynek a tanulói mennek majd – tette hozzá a miniszteri biztos.

A programot a Tempus Közalapítvány szervezi és bonyolítja, állami előfinanszírozással valósul meg, a családoknak semmit sem kell fizetniük. Azok is részt vehetnek a nyelvtanfolyamokon, akiknek már van középfokú nyelvvizsgája.

A részletes pályázati felhívás és a nyelviskolák képzési kínálata november 30-tól lesz elérhető. A diákoknak a nyelviskolától befogadó nyilatkozatot kell beszerezniük a pályázathoz. Sok nyelviskola komplett szolgáltatáscsomagot kínál, a szállást és az utazást is intézik – mondta Bartos Mónika.

A kísérő tanárok között diákcsoportonként minimum egy nyelvtanárnak kell lennie, ebbe bekapcsolódhatnak a fenntartók másik iskoláiban tanító pedagógusok is. A csoportokat kísérő nyelvtanárok nyári szabadsága ugyanakkor így biztosan lerövidül.

A programban összesen 140 ezer diák vehet részt, a kéthetes utazás során 20-25 órás nyelvtanfolyamon tanulnak majd.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!