Hirdetés

Kilenckor kezdődik a magyarérettségi: kövessétek velünk az Eduline-on

4 perc olvasás
Kilenckor kezdődik a magyarérettségi: kövessétek velünk az Eduline-on

Elkezdődött a 2024-es érettségi időszak, közel 113 ezer diák vizsgázik az elkövetkezendő napokban. Az első kötelező tantárgyból, vagyis magyarból hétfőn középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról. Folyamatosan frissülő tudósításunkban minden fontos infót megtaláltok, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!

Hirdetés

6:28

Induljatok időben!

A Keleti pályaudvarról Nagykátára 5:20-kor és a Nagykátáról a Keletibe 6:41-kor induló S60-as vonat (3630, 3627) nem közlekedik, késve indult a hajnali vonat Miskolcról, a Mezőhegyesről Mezőtúrra tartó hajnali járat meghibásodott – többek között ezekre figyelmeztet a honlapján a MÁV.

Az utakon azonban – egyelőre – minden rendben. Az Útinform ezidáig semmiféle forgalmat akadályozó balesetről, torlódásról vagy rendkívüli esetről nem számolt be. A honlapjukon azt írják; az M1-es autópályán, a Budapest felé vezető oldalon, Bőny térségében, egy kamion árokba hajtott a 100-as km-nél, egyenlőre viszont nincs korlátozás, a műszaki mentését később végzik.

A forgalom ugyanakkor egyre élénkül a Budapest felé vezető utakon

  • a 10-es főúton, Solymár közelében,
  • a 31-es főúton, Maglód térségében,
  • az 51-es főúton, Dunaharaszti térségében.
Hirdetés

Bár még bőven van időtök beérni a vizsgára, hiszen az 9:00-kor kezdődik, induljatok azért időben akár kocsival, akár tömegközlekedéssel mentek, hiszen sosem lehet tudni, mi történik, ami akadályozhatja a forgalmat.

6:03

Idén vizsgáznak először a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján

2024-ben vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek.

A változások közé tartozik többek között, hogy középszinten a vizsga I. részéből kikerült a gyakorlati szövegalkotás, a helyére pedig egy irodalmi műveltségi tesztet raktak. A II. részben pedig kétféle szövegalkotás, egy műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül lehet választani.

A változásokról ide kattintva olvashattok bővebben.

Hirdetés

5:46

Hányan vizsgáznak magyarból?

Középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot a tudásáról magyar nyelv és irodalomból hétfőn.

Az idei érettségi vizsgaidőszakban egyébként összesen 112 700-an vizsgáznak, közülük 49 ezren végzős középiskolások.

„Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 217 569 ilyen vizsgát tesznek majd (az összes megmérettetés 61%-a). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 2887 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek (a vizsgák több mint 0,8%-a). Az előrehozott vizsgák száma 117 522 (a vizsgák közel 33%-a). Ennek egy jelentős részét a mintegy 24 500 fő technikumi képzésben tanuló teszi majd, akik a szakképzés rendszerében korábban elindított szerkezeti reformok miatt 2025 májusában fejezik be középiskolai tanulmányaikat, és ekkor fognak érettségi bizonyítványt kapni. A szintemelő vizsgák száma 12 391 (a vizsgák több mint 3%-a), míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2212” – írta korábban az Oktatási Hivatal.

05:30

Mit találtok ma az Eduline-on?

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről és infókról az írásbeli érettségiről. Megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de jelentkezünk majd infókkal az emelt zintű vizsgákról is.És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze a ti véleményeiteket, kérdéseiteket is várjuk kommentben vagy az [email protected] e-mail címre.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre is.

Hirdetés

A legfontosabb tudnivalókat a 2024-es érettségiről ide kattintva találjátok meg.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!