Hirdetés

Kiből és hogyan lehet magántanuló? Infók és részletek

Kiből lehet magántanuló és milyen szabályai vannak a jelentkezésnek? Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat, valamint arról is írunk, mi történik a tanulói jogviszonnyal iskolaváltás esetén.

Hirdetés

Szeptember elseje óta változtak a magántanulókat érintő szabályok: azóta az Oktatási Hivatalnál kell engedélyeztetni az úgynevezett egyéni tanulói munkarendet, vagyis a korábbi magántanulói jogviszonyt.

Kiből lehet magántanuló?

Egyedi és indokolt esetekben lehet valakiből egyéni munkarendű tanuló. Ilyen például, ha valaki élsportoló, súlyosan beteg vagy tartós gyógykezelésen vesz részt. Az egyéni helyzet mérlegelésekor fontos szempont, hogy adott diák fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyösebb, ha változtatnak tanulói státuszán.

Mindehhez, vagyis a státusz kérelmezéséhez csatolni kell a szükséges dokumentumokat, igazolásokat. A sajátos nevelési igényű tanuló esetén például az Oktatási Hivatal a szakértői bizottság szakvéleményét, tartósan beteg tanuló esetén a szakorvosi igazolást fogja megvizsgálni – ezek részleteiről itt olvashattok.

Iskolaváltás esetén

Az egyéni tanulói munkarend csak határozott időre kérelmezhető, éppen ezért is felmerülhet a kérdés: iskolaváltás, főként most a középiskolai felvételi idején hogyan tovább, ha valaki ilyen státuszban tanul?

A köznevelési törvény szerint megszűnik a tanulói jogviszony:

  • ha a tanulót másik iskola átvette, az átvétel napján,
  • az általános iskola utolsó évfolyamának elvégzéséről szóló bizonyítvány kiállításának napján.

Vagyis új iskola esetén új tanulói jogviszony jön létre, amelyhez a speciális működések is új időszámításban kezdődhetnek.

A középiskolai felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!