Hatvanból csak négy tankerületi központtal sikerült megállapodni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a mai kétórás szolidaritási sztrájk még elégséges szolgáltatásairól. A szakképzési centrumoknál nagyobb sikerrel járt a szakszervezet, tizenkét szakképzési centrum írta alá a megállapodást. Reggel nyolckor megkezdődött a szolidaritási sztrájk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PDSZ március 14-re hirdetett kétórás szolidaritási sztrájkot, ezzel támogatják a köztisztviselők munkabeszüntetését.

Február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szakszervezet az elégséges szolgáltatásról, de a nyolcnapos határidőn belül alig érkezett válasz. A 104 központ egységesen egy tárgyalási időpontot adott a PDSZ-nek, ám ezt az elnökön kívül egy fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni.

A szakszervezet szerdán nyílt levélben vonta kérdőre a tankerületeket – többek között arra szeretnének választ kapni, hogyan lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontot jelölték meg az egész országban, mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat.

Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta: csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát. Azokban a tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján. “Ugyanakkor látni kell, hogy ez a tankerületeknek csak a huszada – tette hozzá Szűcs Tamás.

Forrás: Eduline