Hirdetés

Kezdődik a németérettségi – itt van minden, amit érdemes tudnod róla

4 perc olvasás
Kezdődik a németérettségi – itt van minden, amit érdemes tudnod róla

A németérettségi lebonyolítása szinte teljesen megegyezik az angoléval. A mai német-érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a budapesti Goethe-Institutnak.

Hirdetés

Minden élő nyelvi érettségit ugyanúgy bonyolítanak le, így a németnél sem kell nagy meglepetésre számítani. A feladatsor, amit nemsokára kapni fogtok, négy részből fog állni és összesen három órátok lesz az egésznek a megoldására középszinten. Emelt szinten már más a helyzet: ott négy óra fog a rendelkezésetekre állni.

Középszinten reggel kilenc órakor az olvasott szövegértéssel fogtok kezdeni, erre összesen egy órátok lesz. Ebben a feladatsorban lehet feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, de akár rövidebb választ igénylő kérdések is abban a három-négy feladatban, amit itt meg kell oldanotok.

Ezt követi a nyelvhelyesség. Ahogy arról tegnap is beszámoltunk, itt arra lesznek kíváncsiak, hogy milyen a szókincsetek, illetve a nyelvtani tudásotok, mennyire vagytok képben a szavak pontos jelentésével, azok használatával. Erre harminc percetek lesz, majd egy negyedórás szünet után jön a hallott szövegértés.

A hallás utáni szövegértésnél párbeszédet, interjút, vagy sima szöveget fognak nektek lejátszani, a feladatotok pedig az lesz, hogy ezek alapján megoldjátok az elétek tett feladatsort. Erre harminc percet fogtok kapni.

Hirdetés

Majd jön az íráskészség, erre – ahogy az első feladatrészre is – egy órát fogtok kapni. Itt két feladatot fogtok kapni: meg kell írnotok egy rövid, 80-100 szavas fogalmazást, majd jöhet egy egy 100-120 szavas esszé is.

A pontozás ugyanaz, mint tegnap az angolérettségin:

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A vizsga itt is 150 pontot ér összesen – vagyis szóbelin még ezekhez 33 pontot tehettek hozzá. Ahogy arról beszámoltunk, emelten minden feladatrész harminc pontot ér.

Nyelvi érettségiről lévén szó, szótárt kizárólag a feladatsor az íráskészséget számonkérő részénél használhattok. Nyelvvizsgát az érettségitek csak emelt szinten ér: B1-es alapfokú nyelvvizsgát szereztek, ha 40-59 százalékos teljesítményt értek el. Viszont ha megvan a hatvan százalék, akkor azzal együtt megvan a középfokú nyelvvizsga is.

Hirdetés

 

A korábbi napokban megszokottakkal ellentétben pénteken ugyan követjük az Eduline felületein az érettségit, de már nem olyan szorosan, mint az elmúlt négy napban. Percről percre közvetítésünk nem lesz, ahogy a nem hivatalos megoldásokat sem fogjuk megmutatni. Viszont a feladatokról be fogunk számolni délelőtt és a teljes feladatlapot is meg fogjuk mutatni nektek. Ez korántsem jelenti azt, hogy a megoldásokat ne láthatnátok majd később az Eduline-n: amint megérkeznek a hivatalos eredmények, azokról természetesen be fogunk számolni

Az elmúlt napokban szorosan követtük az érettségit, a magyarérettségiről itt, a matekról itt, a töriről itt, az angolról pedig itt számoltunk be részletesen. Ha az összes cikkünkre kíváncsi vagy az idei érettségivel kapcsolatban, azokat itt tudod elolvasni:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!