Az osztálytermen kívül, az iskola folyosóján a tanterem ajtaja mellé helyezett padon és széken töltötte idejét az az autista diák, akit osztálytársa korábban bántalmazott.

hirdetés

Az iskolavezetés szerint csak pozitívan diszkriminálták azt az autista tanulót, aki két hétig az iskola tantermén kívül, az iskola folyosóján tanult. Bár volt asztala, széke odakint, de nem mindig volt vele pedagógus és nem voltak ott a tanulásához szükséges eszközök sem – számol be a Magyar Narancs az esetről.

A fiú édesanyja, Tóth-Turgonyi Dóra írása (évek óta működő blogja) szerint többnyire egyedül ücsörgött a folyosón Levente, aki egyébként egy autizmus-specifikus osztály tanulója. Elmondása szerint ez az egész ott kezdődött, amikor a Leventét is oktató, egyébként túlterhelt óbudai iskolában tagozat-átszervezést hajtottak végre. Nem tudták megoldani, hogy a speciális igényekkel élő, befelé forduló, hangosságtól irtózó autista gyerekek ne a jellemzően túlpörgéssel működő ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral élő) gyerekekkel tanuljanak együtt, így Levente is másik osztályba került.

hirdetés

A nem túl előnyös összevonásnak aztán következménye is lett: Leventét a hiperaktív diákok egyike bántalmazta. Emiatt egy idő után egyszerűen nem volt hajlandó bemenni a terembe. Ezután a szülő természetesen kérelmezte, hogy távolítsák el az agresszív osztálytársa mellől gyerekét, mert nem szeretné több kék folttal hazavinni – fogalmazott az anya.

Az intézmény az édesanya szerint folyamatosan hárította a felvetett problémákat, nem intézkedtek érdemben, bár ők ennek többször is hangot adtak. Levente aztán egy napon – mint utólag az kiderült – kikerült az iskola folyosójára, a terem ajtaja mellé. Az intézmény illetékesei szerint ülhetne a teremben is, csakhogy ott – mivel korábbi bántalmazóit nem távolítják el a közvetlen közeléből, sőt, egy asztalhoz ültetik vele – elég szakember hiányában és hallásérzékenysége miatt ismét kiborulna és zavarná a többieket.

Mára ott tartunk, hogy Levente a bizalomvesztés és a folyamatos abúzus miatt teljességgel elzárkózik szinte mindentől és mindenkitől

– írja Levente édesanyja, hozzátéve: az őt bántalmazó osztálytársa elől folyamatosan menekül, reggelente nem hajlandó a saját osztályába bemenni, más osztályba viszont igen. Viszont miután más osztályba nem mehet, mert státusza a speciális ‘C’ osztályhoz köti.

hirdetés

A szülő ezután a tagozatvezetőt is megkereste, aki szerint egy jó gyakorlatról van szó, ami pozitív diszkriminációnak felel meg, valamint, hogy hasonlóra már máskor is volt példa. Két hét után végül Levente visszakerült az osztályterembe, ám az alapprobléma továbbra sem oldódott meg, a fiú ugyanúgy a bántalmazó osztálytárs közelében kénytelen tölteni a napjait. A szülők szerint így lehetetlen rávenni, hogy tartósan a teremben maradjon majd, csak idő kérdése, hogy ismét a folyosóra kerüljön, ha ott érzi magát biztonságban.

Forrás: Eduline