A februárban induló képzésekre már lezárult a jelentkezés, a ponthatárokat várhatóan január 23-án hirdetik ki. Lehet passzív az első, tavaszi félévétek? Fontos kérdésre válaszolunk.

hirdetés

Azt, hogy a keresztféléves felvételin bekerülve már az első szemeszteretekben kérhettek-e halasztást, vagyis ha a félév legyen passzív, az egyes felsőoktatási intézmények szabályozzák egyetemi-főiskolai tanulmányi szabályzatukban.

Minden félév elején kell nyilatkoznotok arról, hogy az adott szemeszterre be szeretnétek-e iratkozni, vagyis aktív lesz-e jogviszonyotok. Ha a passziváltatás mellett döntötök, nem kell tantárgyakat teljesíteni, vizsgázni, tandíjat fizetni, de ösztöndíjakat sem kaphattok. Matricát sem kaphattok a diákigazolványra, így a halasztás alatt nem járnak a diákkedvezmények.

A tanulmányok alatt több alkalommal is szüneteltethetitek a tanulmányaitokat, de egyhuzamban maximum két félévig, hacsak a felsőoktatási intézmény nem dönt másképp.

A passzív félévek nem számítanak bele az állami ösztöndíjas képzési időbe és az állami ösztöndíjasokra vonatkozó határidőkbe. Ezekről és a diplomaszerzés feltételeiről itt olvashattok részletesen:

hirdetés

Forrás: Eduline