Hirdetés

Keresztféléves felvételi és a pontszámítás: itt a kalkulátor, megnézhetitek, hány pontotok lesz

5 perc olvasás
Keresztféléves felvételi és a pontszámítás: itt a kalkulátor, megnézhetitek, hány pontotok lesz

Még pár napja van azoknak, akik a keresztféléves felvételiben szeretnének egyetemre jelentkezni. Ha már véglegesítettétek a jelentkezéseteket, azért, ha még nem, akkor azért érdemes kiszámolni a felvételi pontjaitokat. Próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát – mutatjuk, hogyan működik.

Hirdetés

A keresztféléves felvételiben még nem változik meg a pontszámítási szabály az egyetemeken, így ha kíváncsiak vagytok, már kiszámolhatjátok, hány ponttal vágtok neki a felvételinek. Ennek a lépéseit szedtük össze: így használjátok az Eduline kalkulátorát.

0. lépés: kik nem használhatják a kalkulátort?

Kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (ebben az esetben ugyanis eggyel több tantárgyból kell érettségiznetek), vagy ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot, esetleg a diplomátok minősítése alapján kéritek a pontszámítást. Fontos: ha különböző szakokra felvételiztek, érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani.

1. lépés: tanulmányi eredmények

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatok adják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

Hirdetés

Ezért először ezeket az eredményeket kell beírnotok az Eduline kalkulátorába.

2. lépés: érettségi eredmények

A tanulmányi pontok másik felét (vagyis a második 100 pontot) az érettségi átlageredményéből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik. Az érettségi eredményeit százalékos értékben kell megadni.

A harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát (hiszen azért többletpontokat kaphattok, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el az emelt szintű érettségin, a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű eredmény alapján számolnak érettségi pontokat).

Hogy ez utóbbi mit jelent? Nézzétek meg, hogy a kiválasztott szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Ha több olyan tárgyat is megjelöl a felsőoktatási intézmény, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt. Ezt a két tárgyat jelöljétek meg az Eduline kalkulátorának negyedik oszlopában (“Választott”). Ez azért fontos, mert az 500-ból a “második” 200 pontot az így kiválasztott két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki.

3. lépés: többletpontok

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait. Az Eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot.

Hirdetés

Fontos: a kalkulátor nem tudja kiszámolni azokat a pontokat, amiket a 2022-es felvételitől érvényes szabályok alapján katonai szolgálatért kaphattok. Itt tudjátok megnézni, pontosan mennyit pontot kaphattok ilyen jogcímen. Illetve az idei szabályok frissítése miatt mi is átalakítjuk a kalkulátort – bár jelenleg ez a funkció még nem él -, ne feledjétek, hogy a felsőoktatási szakképzés záróvizsgája a jegyektől függetlenül 32 pontot ér. Így akinek van ilyen vizsgája, egyszerűen válassza az 5-ös érdemjegyet (amíg a rendszer nem frissül), hogy megkapja a maximális pontot.

Azt, hogy idén pontosan hogyan számolhatjátok ki a többletpontjaitokat, és mi mennyit ér – itt nézhetitek meg.

4. Még egy kattintás

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintani a “számol” gombra – a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!