Hirdetés

Kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás – ilyen témakörök szerepelnek a töriérettségi első részében

2 perc olvasás
Kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás – ilyen témakörök szerepelnek a töriérettségi első részében

Szerdán mintegy 69 ezren érettségiznek töriből középszinten. A mai történelem érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának.

Hirdetés

A középszintű töriérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal foglalkoznak. Ezen kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolniuk.

A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

Az új 2020-as Nat miatt a töriérettségi is változott idén, igaz a magyarhoz képest nem sokat. A feladatok típusa és a vizsga szerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, azonban a témakörök több helyen módosultak. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla. Kikerült a követelmények közül a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, ez idén már az állampolgári ismeretek érettségihez tartozik.

A történelemérettségi a korábbi évekhez hasonlóan mind középszinten két részből épül fel: az első részben 12 rövid feladatra kell válaszolni, míg a második részben esszéket kell írni. Erre összesen 180 perce lesz a vizsgázóknak, amellyel 50 pontot szerezhetnek az írásbelin. A feladatok megoldásához használni kronológiai táblázat nélküli atlaszt.

Hirdetés

Mivel az emelt szintű vizsgát a diákok központilag írják, erről csak a délután folyamán lesznek információink. Érdemes lesz figyelni az Eduline-t ekkor is.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat a történelem érettségiről itt találjátok:

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!