Hirdetés

Kémia, földrajz, informatika, orosz, honvédelem – ezekkel az érettségikkel folytatódik a szezon a jövő héten

7 perc olvasás
Kémia, földrajz, informatika, orosz, honvédelem – ezekkel az érettségikkel folytatódik a szezon a jövő héten

Bár a nagy tömegeket megmozgató érettségik, mint a magyar, a matek, a történelem és az angol, illetve német nyelv már mind lementek, ez távolról sem jelenti, hogy vége az idei tavaszi írásbeli érettségiknek. Mutatjuk, mikkel folytatódik a sor jövő hétfőtől!

Hirdetés

Fontos infó

Ez az érettségizők többségére igaz, de aki már a módosított, 2020-as NAT szerint tanul és előrehozott érettségit tesz le, annak már az új követelmények szerint kell vizsgáznia. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik új NAT-osok és az előrehozott után szintemelő, vagy pótló vizsgát tesznek. Ezekről ide kattintva találtok információkat.

Hétfő, május 15.

8:00: Középszintű informatika

A vizsga két részből áll, most a gyakorlati lesz, melyre 180 perc, azaz három óra áll rendelkezésre. Ezzel 120 pontot szerezhetsz és számítógépes feladatokat tartalmaz, de azért egy vonalzót bevihetsz hozzá, a gépet pedig – a megfelelő szoftverekkel – az iskola biztosítja.

14:00: Mindkét szintű ének-zene

Az írásbelire középszinten 120, emelten 180 perc jut, ezekért egyaránt 100 pontot tudtok szerezni. Középszinten két részből áll, egy húszperces zenefelismerésből és egy 100 perces részből zenetörténeti szövegalkotással, általános zenei alapismeretekkel és dallamátírással.

Emelt szinten pedig az első egy óra dallamdiktálásból és zenefelismerésből áll, majd a következő két órában jön a zeneelmélet és a zenetörténettel kapcsolatos szövegalkotás. A vizsgázónak ezekhez nem szabad semmit magukkal vinniük, de az iskolának kell biztosítani mindkét esetben egy CD-játszót.

14:00: Középszintű művészettörténet

Középszinten az írásbelire 120 perc jut, ezzel 100 pontot gyűjthettek össze. Ez művészettörténeti, illetve műelemző feladatsort takar. A segédeszközökről szóló részünk itt nagyon rövid lesz, mert semmit sem használhattok.

Hirdetés

14:00 Mindkét szintű belügyi rendészeti ismeretek

Az írásbeli középszinten 120 percig tart, míg az emelt szintű írási ideje 180perc. Mindkettővel 100 pontot szerezhettek. Mindkét szinten az írásbeli első órája áll egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, míg a következő negyven perc szöveges, kifejtendőkből. Ehhez mindkét szinten körzőt és vonalzót használhattok az íróeszköz mellett (ez az egyetlen tárgy, ahol ez utóbbit valamiért külön feltüntették).

© Túry Gergely

Kedd, május 16.

8:00: Mindkét szintű biológia

Az írásbeli középszinten 120, emelt esetén pedig éppen dupla olyan hosszú, 240 perces. Mindkettőnél 100 pontot szerezhettek. Középszinten az írásbeli 6-12 feladatból és összesen 80 részfeladatból áll. Emelt szinten pedig 80 pont járhat a 8-10 feladat megoldására, majd 20 az „irányított esszét” is tartalmazó választható problémafeladatra. Amit használhattok hozzá, az egy olyan zsebszámológép, amely nem tud szöveges adatokat tárolni és megjeleníteni.

14:00: Emelt szintű társadalomismeret

Itt azért csak az emelt szintet tartják meg, mert középszinten az írásbeli rész egy évközben elkészített projekt. Emelt szinten viszont 240 perces írásbelit tartanak, ahol a feladatsorra 75 pontot szerezhettek, ehhez semmilyen segédeszközt nem lehet használni.

Szerda, május 17.

9:00: Mindkét szintű ágazati szakmai vizsgatárgyak, illetve ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak

Hirdetés

Itt annyiféle szakmai tárgyból lehet vizsgázni, hogy nem soroljuk fel az összeset, ezek leírását ide kattintva tudjátok elolvasni. Figyelem, a többi heti reggeli vizsgával ellentétben ezek nem nyolckor, hanem kilenckor kezdődnek!

© Túry Gergely

Csütörtök, május 18.

8:00: Mindkét szintű kémia

Az írásbelire középszinten 120, emelt szinten pedig 240 perc áll rendelkezésre, mindkettőnél kerek 100 pont szerezhető meg maximum ezzel. Ez nemes egyszerűséggel egy írásbeli feladatsor megoldását takarja. Ezekhez vigyél magaddal függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, és egy olyan zsebszámológépet, amely nem tud szöveges adatokat tárolni és megjeleníteni.

14:00: Mindkét szintű földrajz

Az írásbelire itt is középszinten 120, emelten pedig 240 perc lesz, ezekkel is száz-száz pontot lehet összegyűjteni. Ez középszinten két feladatlapra tagolódik: az első a topográfiát ellenőrzi 20 percben, a második pedig a maradék százban a földrajzi tudást. Emelt szinten viszont végig ez utóbbi várható.

Középszinten az első feladatlaphoz semmit nem használhattok, de a másodikhoz már elővehetitek a középiskolai földrajzi atlaszt és – ahogyan a teljes emelt írásbelihez is –használhattok egy olyan zsebszámológépet, amely nem tud szöveges adatokat tárolni és megjeleníteni.

Péntek, május 19.

8:00: Mindkét szintű orosz nyelv és a más vizsganapon nem szereplő nyelvek

Hirdetés

(Ez utóbbihoz azt, hogy mi az, ami megtalálható a többi napon, azt ide kattintva tudod csekkolni.)

Az élő (tehát például nem latin) idegen nyelveknél a középszintű írásbeli 180, az emelt szintű 240 percig tart. Ez előbbire 117, utóbbira 120 pontot szerezhettek legfeljebb. Mindkét szinten négy részre oszlik az írásbeli, ezek:

  • az olvasott szöveg értése,
  • a nyelvhelyesség,
  • a hallott szöveg értése
  • és az íráskészség, azaz a szövegalkotás.

Ezekre középszinten 60-30-30-60 percetek lesz (a nyelvhelyesség után negyedóra szünettel) és 33-18-33-33 pontot szerezhettek ezekkel, emelt szinten pedig 70-50-30-90 perc alatt (szintén negyedórás szünettel a második etap után) mindegyikre egységesen 30 pontot kaphattok, ha minden feladatotok hibátlan lesz. Az íráskészséget felmérő IV. részhez nyomtatott szótárat lehet vinni, a hallott szöveg értést próbára tevő III. részhez pedig az iskola biztosít CD-játszót.

14:00: Emelt szintű gazdasági ismeretek

Középszinten az írásbeli itt is egy projekt, ahogyan emelten is választható ez a lehetőség. De, aki nem ezt szeretné – vagy nem teheti meg, mert már van érettségije, illetve nincsen tanulói jogviszonya –, annak lehetősége van ezt egy 180 perces írásbelivel teljesíteni, ez a feladatsor összesen 90 pontot ér. Ehhez zsebszámológépet és vonalzót lehet használni, ha viszel magaddal.

Hirdetés

14:00: Mindkét szintű honvédelmi alapismeretek

Az írásbeli itt középszinten 120, emelten pedig 240 perces, ezekkel 100 pontot lehet legfeljebb összeszedni. Az emelt esetén az idő két feladatlap kitöltésére oszlik, az elsőre 80 perc, a másodikra pedig a duplája, 160 perc jut, a maximum pontszámok pedig 40-60 arányban oszlanak meg. Emelten ehhez a másodikhoz vonalzót, körzőt és – az állami szerv által kiadott, kronológiai adattáblázat nélküli – középiskolai történelmi, illetve földrajzi atlaszt lehet használni.

14:00 Középszintű pszichológia

Végül, de messze nem utolsósorban: az írásbeli itt 180 perc és 90 a maximális pontszám. A feladatlap négy részből áll, 25 pontot lehet kapni fogalomra, 15-öt kísérletre, 15-öt rövid esszére és még 35-öt egy hosszúra. Segédeszközöket itt nem lehet használni.

És mindez egy viszonylag könnyen átlátható táblázat formájában:

Sok sikert mindenkinek a jövő hétre is!

(Kiemelt képünk illusztráció a hétről, fotó: Túry Gergely)

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!