Hirdetés

Kell fizetni a javító érettségi vizsgáért?

2 perc olvasás
Kell fizetni a javító érettségi vizsgáért?

Olvasói kérdésre válaszolunk.

Úgy érzem, nagyon rosszul sikerült a matekérettségim, és a hosszú feladatoknál még a 12 százalék sem lesz meg. Kell érte fizetnem, ha ősszel javító érettségit tennék?

– futott be a kérdés az Eduline postaládájába.

Május 27-én az olasz nyelvvel véget értek az idei írásbeli érettségi vizsgák. Hamarosan kiderül, hogy sikerültek a dolgozatok, hiszen a megtekintések a júniusi szóbelik előtt lesznek.

Hirdetés

A középszintű írásbeli érettségiket így:

Középszintű érettségi
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Az emelt szintű vizsgákat pedig így pontozzák:

Emelt szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

A vizsga egyik legfontosabb szabálya ugyanakkor, hogy míg a 2-es érdemjegyhez legalább 25 százalékot kell elérnetek az írásbelin, arra is ügyelnetek kell, hogy vizsgarészenként meglegyen a 12 százalék. Az idegen nyelvi érettségik például négy vizsgarészből; olvasott- és hallott szöveg értéséből, nyelvhelyességből és íráskészségből állnak. Hiába teljesítetek jól azonban egy kivételével az összes vizsgarészen: ha az egyikből nincs meg a minimum 12 százalék, sajnos sikertelen az érettségitek, tehát egyest kaptok és megbuktok.

Javítani legközelebb az őszi érettségin tudtok, amiért első alkalommal nem kell fizetnetek. Amennyiben azonban ez sem sikerül, a következő alkalommal már mélyen a zsebetekbe kell nyúlnotok.

Hirdetés

Jó hír azonban, hogy ha minden vizsgarészből megvan legalább a 12 százalék, akkor mehettek szóbelizni, ami felhúzhatja az eredményetek.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!