“Azt gondolom, nincs pedagógushiány.”

Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondta a  Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Szerinte megvan a ritmusa annak, hogy a tanárok milyen periódusokban mennek nyugdíjba, de ezek kiszámíthatók, ismertek. Hozzátette: a tanárképzés egyik célja, hogy a nyugállományba vonuló pedagógusokat megfelelő módon lehessen pótolni. 

hirdetés

“Arra szoktak hivatkozni a létszámhiány kapcsán, hogy sok az álláshirdetés, de gondoljunk bele: a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált. Ám ez nem feltétlenül jelent szakemberhiányt, emellett az utóbbi időben csökkent a tanulók létszáma” – mondta a miniszter.

A Nemzeti alaptanterv (NAT) jövő évi bevezetéséről azt mondta, várhatóan ősszel megszületik erről a kormánydöntés, és ezután “elkezdődhet a tankönyvek átdolgozása”. Hozzátette, az új NAT-ot felmenő rendszerben vezetnék be az 1., 5. és 9. évfolyamokon, de csak az 5. és 9. évfolyamosok tankönyveit kell átdolgozni, ezért tarthatónak látja a határidőt.

hirdetés

Az új alaptanterv céljáról azt mondta, azt szeretnék, ha versenyképes, valamint “a nemzeti kultúrát korszerűen átadó” tudást szereznének a diákok.

Forrás: Eduline