Hirdetés

Jótanácsok a pótfelvételihez

6 perc olvasás

Péntek éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételiben. Az eljárás rövidsége miatt nem csupán a határidők szűkebbek, de néhány teendő is másként alakul, mint az általános eljárásban. Összegyűjtöttük mindazt, ami segíthet a sikeres jelentkezésben.

1. Csak egy határidő van: augusztus 5.

Talán a legfontosabb, hogy a pótfelvételiben mindössze egy dátumra kell figyelned, mert megegyezik a jelentkezési és a hitelesítési határidő: 2022. augusztus 5.éjfél. (Sőt, a szükséges dokumentumokat is eddig kell feltölteni – erről a következő pontban bővebben írunk.)

A jelentkezés akkor válik érvényessé, ha azt a jelentkező a határidőig hitelesíti. Ezt a legegyszerűbb elektronikusan, Ügyfélkapuval megtenni – ha azonban valaki nem rendelkezik ilyen regisztrációval, akkor az E-felvételi felületéről kinyomtatható és aláírt hitelesítő adatlapot kell beküldenie (a 1443 Budapest, Pf. 220 címre és lehetőleg ajánlva feladni). Utóbbi esetben azonban számolni kell azzal, hogy a kézbesítésnek átfutási ideje van, amely a rövid határidők miatt fennakadást okozhat, ezért javasoljuk, hogy aki teheti, inkább Ügyfélkapuval hitelesítsen.

További tudnivalók a hitelesítésről »

A sikeres hitelesítésről a jelentkező e-mailben automatikus értesítést kap, illetve az E-felvételi felületén is látható, hogy a művelet megtörtént. Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, megvárni az értesítést, hiszen ha pl. Ügyfélkapu hitelesítés közben megszakad a kapcsolat, akkor nem biztos, hogy a folyamat sikeresen lezajlott.

Hirdetés

 

2. Nincs dokumentumpótlási lehetőség!

Minden, a pontszámításhoz szükséges, vagy a felsőoktatási intézmény által kért dokumentumot a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg csatolni kell! A pótfelvételi eljárásban nincsen utólagos dokumentumbenyújtási lehetőség (szintén az eljárás rövidsége miatt), ezért 2022. augusztus 5-ig fel kell tölteni a szükséges bizonyítványokat, igazolásokat az E-felvételibe.

Néhány fontos tudnivaló:

  • aki tanulmányi pontokat szeretne számíttatni, annak fel kell töltenie a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalait. Az év végi eredményeket tartalmazó oldalakat úgy kell szkennelni vagy fotózni, hogy látható legyen a bizonyítvány Jegyzet oldala is (hiszen azon látható a pecsét, aláírás, illetve lényeges bejegyzések). Aki bizonytalan abban, hogy mely év végi osztályzatok szükségesek, annak javasoljuk, hogy a középiskolai bizonyítvány minden év végi osztályzatokat és jegyzeteket tartalmazó oldalát töltse fel. További tudnivalók itt »
  • nem kell benyújtani:
    • a 2006. január 1. után szerzett érettségi eredményeket igazoló dokumentumokat (bizonyítvány és/vagy tanúsítvány), valamint a 2006. február 1. után felsőoktatásban szerzett okleveleket, mivel ezeket az eredményeket a közhiteles nyilvántartásokból kapjuk meg elektronikus formában.
    • a 2003. január 1. után szerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, viszont a bizonyítvány adatait meg kell adni (E-felvételi – Többletpontok menüpont), mivel ezek alapján ellenőrzik a nyelvvizsga hitelességét a nyelvvizsga-anyakönyvi nyilvántartásban!

 

3. Nem érkezik külön vizsgabehívó

Intézményi szervezésű, személyes megjelenést igénylő vizsgák (ilyenek az egyes szakokon szükséges alkalmassági és gyakorlati vizsgák) esetében az intézmények általában nem küldenek külön vizsgabehívót (szintén az idő rövidsége miatt). Vagyis amennyiben a pótfelvételi meghirdetésben pontos időpont szerepel, akkor a jelentkezőnek meg kell jelennie a vizsgán külön értesítés nélkül. A vizsgával kapcsolatban az érintett felsőoktatási intézmények adnak tájékoztatást.

Az intézményi meghirdetések itt találhatók meg.

 

4. Fontoljuk meg jól a választásunkat!

Mivel a pótfelvételiben csak egy helyre (adott esetben finanszírozási párra) lehet jelentkezni, ezért körültekintően kell kiválasztani a megfelelő szakot. Érdemes az alábbi ellenőrző listán végigmenni:

  • Teljesítem-e alapképzés, osztatlan mesterképzés esetében az alapvető felvételi követelményt (legalább egy emelt szintű érettségi vagy felsőoktatásban szerzett oklevél), valamint a választott szakhoz előírt, az érettségi pontok számításához meghatározott érettségi követelményt?
  • A pontszámítási szabályok figyelembe vételével pontszámom várhatóan eléri-e az általános felvételi eljárásban megállapított ponthatárt, vagy ha akkor nem hirdették meg a szakot, akkor a jogszabályi minimumpontszámot?
  • Teljesítem-e az adott szakhoz tartozóan a felsőoktatási intézmény által esetleg kért további feltételeket is (pl. nyelvvizsga-kötelezettség, meghatározott munkaviszony stb.)? Ezeket szintén az intézményi meghirdetésben lehet ellenőrizni, az adott szak nevére kattintva.
Hirdetés

 

5. Tanulmányozzuk át mindkét Tájékoztatót!

Az általános eljárás decemberben megjelent szabályai (Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2022. szeptemberben induló képzések c. kiadvány) és a pótfelvételi meghirdetésegyüttesen képezik a pótfelvételi eljárás szabályait. A pontszámítás részletes szabályait, tudnivalóit az előbbi, az intézmények egyedi szabályait – például hogy oklevél alapján számítanak-e pontszámot – a pótfelvételi meghirdetés tartalmazza.

Fontos, hogy a jelentkezők mind a két helyen figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! A szabálytalanul vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!