Hirdetés

Jogászképzésre készültök? Ezt a rangsort érdemes megnézni

3 perc olvasás
Jogászképzésre készültök? Ezt a rangsort érdemes megnézni

Évek óta a legnépszerűbbek közé tartozik az osztatlan jogászképzés, amelyre 2022-ben 5078 felvételiző jelentkezett. Mutatjuk, milyen eredményekkel kerülnek be a hallgatók.

Hirdetés

Ahogy arról korábban már többször írtunk, november közepén megjelent a HVG Diploma 2023 kiadványa, benne az egyetemek és főiskolák rangsorával. Az összesített rangsor élén az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll, amelyet a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ.

A HVG-rangsor készítői idén is összeállították a legnépszerűbb alap- és osztatlan szakok hallgatói kiválósági rangsorát – figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók átlagpontszámát, a nyelvvizsgával felvettek, illetve a középiskolai versenyen helyezettek számát is.

A legnépszerűbb osztatlan képzés: jogász

A jogászképzés rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara vezeti. A szakra összesen 794-en adták be a jelentkezésüket az első helyen, 37-en eredményesen szerepeltek valamelyik középiskolai tanulmányi versenyen. A felvett hallgatók átlagosan 432 pontot szereztek, 95 százalékuk pedig nyelvvizsgát is szerzett.

A második helyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara áll, ahová 446 elsőhelyes jelentkező próbált bekerülni a 2022-es felvételin. A diákok közül 11-en értek el döntős eredményt középiskolai tanulmányi versenyen, 93 százalékuk nyelvvizsgával érkezett az intézménybe, és átlagosan 429 pontot szereztek. A harmadik helyen szereplő Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának képzésére 267 fő jelentkezett első helyen, a felvett diákok pontátlaga 421, 90 százalékuk nyelvvizsgát is szerzett.

Hirdetés

A negyedik helyen a Debreceni Tudományegyetem képzése áll, ahová 287 elsőhelyes jelentkező szeretett volna bekerülni. A képzésre felvett hallgatók átlagosan 405 pontot gyűjtöttek, az elsőévesek 81 százaléka már nyelvvizsgával a zsebében kezdte meg az egyetemet.

A rangsor ötödik helyén a Károli Gáspár Református Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem áll holtversenyben. A Károlira 159, az SZE-re 160, a szegedi egyetem képzésére pedig 301 elsőhelyes jelentkező próbált bekerülni tavaly. A felvett hallgatók 395-420 közötti pontszámot ért el, és 80-85 százalékuk nyevvizsgát is szerzett.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!