A kormány határozata alapján a jövőben azon érettségi tárgyakból, amelyek tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik, a diákok a következő vizsgaidőszakban – akár ősszel is – előrehozott érettségi vizsgát tehetnek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

hirdetés

Ahogy beszámoltunk róla, módosult az érettségi vizsga szabályairól szóló kormányrendelet, a következő vizsgaidőszaktól újra lehet majd előrehozott vizsgát tenni természettudományos tantárgyakból is, és nem csak a tavaszi vizsgaidőszakban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleménye szerint azon tantárgyakból – ilyen például földrajz -, amelyek tanítása a tizedik évfolyamon lezárul, az azt követő őszi vizsgaidőszakban vagy az az utáni vizsgaidőszakokban előrehozott érettségit lehet tenni.

Az elmúlt években előrehozott érettségire kizárólag idegen nyelvekből és informatikából volt lehetőség, a tizedik évfolyam elvégzése után – emlékeztetett a szaktárca. Előrehozott vizsgát csak a tavaszi vizsgaidőszakban lehetett tenni – ez is módosul.

A módosítást az Országos Diákparlament kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy több vizsgatárgyból váljon lehetővé az előrehozott érettségi vizsga megszerzése, így a diákok hatékonyabban készülhessenek a felsőoktatási felvételire. A módosítással az érettségi nehézsége nem változik, ugyanakkor az eltérő időpontban letehető vizsgák miatt több idő marad a felkészülésre – írták.

hirdetés

Idegen nyelvekből továbbra is kizárólag a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban tehettek emelt szintű vizsgát.

Forrás: Eduline