Hirdetés

Itt van minden, amit a mai töriérettségiről tudnotok érdemes

6 perc olvasás
Itt van minden, amit a mai töriérettségiről tudnotok érdemes

Középszinten háromórás, emelt szinten négyórás számonkérés vár rátok. Legális puskaként ott az atlasz – de érdemes tudni is, hogy kell használni.

Hirdetés

Míg magyarból négy órátok volt közép és emelt szinten is megírni az érettségit, történelemből ugyanaz lesz a helyzet, mint ami tegnap a matematikánál volt: középszinten három, emelt szinten négy órátok lesz kitölteni mindent. Azonban a töri és a matekérettségi között van egy komoly különbség, amit nem árt észben tartanotok a vizsga közben: a feladatok itt is két részre bomlanak, azonban egyszerre fogjátok megkapni őket, a rövid kérdéseket tartalmazó feladatlapokat pedig nem fogják tőletek elvenni – vagyis nagyon oda kell figyelnetek az időbeosztásra ahhoz, hogy beleférjetek a háromórás időkeretbe!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a feladatlap első részében összesen 12 feladatot kell megoldanotok. Ezek között lehet komplex forráselemzés, információkeresésé képek, vagy szövegek segítségével, de az is lehet, hogy fogalmakat kell kigyűjtenetek megadott forrásokból, sőt, akár térképek, évszámok és ok-okozati összefüggését váró feladatok is jöhetnek – vagyis itt szinte tippelni is lehetetlen, hogy melyik lesz a befutó, így érdemes a típuspéldákat begyakorolni.

A kidolgozós rész kicsit bonyolultabb: itt négy téma lesz megadva, ezek közül kettőt kell kiválasztanotok és kidolgoznotok. Azonban nem választhattok teljesen szabadon: egy kisesszé kell egyetemes történelemből és egy nagy a magyar történelemből. A témákra itt is maximum tippelni tudunk: meglehet, hogy a Petőfi-emlékév miatt előkerül az 1848-as szabadságharc, de korántsem biztos, mivel magyarból középszinten a költő már előkerült az összehasonlító műelemzésnél.

A középszintű töriérettségin összesen száz pontot tudtok összeszedni, ebből ötvenet érnek az esszék és ötvenet a rövid kérdések is.

Hirdetés

Legális puskaként ugyanúgy ott lesz előttetek az atlasz, ahogy a matekon a függvénytáblázat volt. Középszinten az atlasz a sajátotok lehet – de ne trükközzetek, ne maradjon benne plusz jegyzet, puska, nem éri meg kockáztatni! Emelt szinten kaptok atlaszt. Az iskola hivatalosan tantermenként köteles három helyesírási szótárt is biztosítani – ezeket pedig ha bizonytalanok vagytok, érdemes használni is. Pontozás során a helyesírás nem a legfontosabb szempont – de lehet pontot bukni, ha masszív nyelvhelyességi hibát talál a javító tanár a válaszaitokban. Viszont ha a szövegetek összefüggő mondatokból áll, logikusan van összerakva és még nyelvhelyességi hibát sem találnak benne, akkor akár plusz két pontot is kaphattok rá – vagyis tényleg érdemes a helyesírásra is odafigyelnetek.

És igen: töriből lesz szóbeli is. Ha emelt szinten tesztek belőle vizsgát, akkor június 7. és 14. között számíthattok rá, ha a középszintet választottátok, akkor kicsit később, június 19. és 30. között fogtok sorra kerülni. A tételeket már megkaptátok, hiszen az emelteket már bőven közzétette az Oktatási Hivatal, a középszintű tételekről pedig a sulitok gondoskodott. Középszinten a bizottság előtt ezekből egyet kell húznotok, majd kidolgoznotok, végül a vázlatotok alapján elmondanotok a vizsgáztatóknak. Ez a felelet ötven pontot ér – vagyis érdemes alaposan felkészülnötök erre is.

Hogyan lehet a legjobb töriérettségit írni?

Az Eduline kérdésére korábban Edényi László történelemtanár azt mondta, hogy „ha valaki logikusan gondolkodik, tud szöveget értelmezni és fogalmazni – tehát megvannak az alap kompetenciái – olyan nagy baj nem érheti”. Edényi azt mondta; a töriérettségin előforduló hibák legtöbbje nem a tudás hiányából jön, hanem a vizsgázók figyelmetlensége idézi elő. „Azt látom, hogy minden évben vannak olyanok, akik nem olvassák el rendesen a feladatot, emiatt pedig nem olyan pontot kapnak, mint amilyenre számítanak. Ha például az esszéfeladatban a Horthy-korszak társadalmáról kell írni, feleslegesen írják bele a gazdasági eseményeket, mert nem az volt a kérés” – magyarázta.

A töritanár ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a diákok előtt ott hever az atlasz, ami még akkor is nagy segítség lehet az írásbeli során, ha amúgy nincs benne kronológia, hiszen információ még ezekről a térképekről is leolvasható – csak tudni kell keresni őket.

Hirdetés

Akad néhány praktika arra is, hogy hogyan tudtok max pontos töriesszét írni. Kezdésnek helyezzétek el az egészet térben és időben: vagyis azonnal próbáljatok meg válaszolni a képzeletben feltett mikor és hol kérdésekre. Amire pedig Edényi László is felhívja a figyelmet, azt nem árt megszívlelni: kövessétek pontosan a feladat utasításait. Akár alá is húzhatjátok, hogy pontosan mit várnak tőletek, azért nem jár levonás pontozásnál. További tippjeinket itt tudjátok elolvasni:

Közvetítésünket a töriérettségiről itt tudjátok követni:

 

A magyar és a matekérettségik már lementek, fussátok át azok nem hivatalos megoldásait is:

Összes cikkünket az idei érettségiről itt tudjátok elolvasni:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!