2020. szeptemberétől minden szakképzést nyújtó középfokú iskolában tanuló diák az első két évben ösztöndíjat, a duális képzésben részt vevők munkabért kapnak majd. Összegyűjtöttük, mekkora összegű támogatásra számíthattok a különböző iskolatípusokban és évfolyamokon.

hirdetés

November 19-én megszavazta az Országgyűlés a szakképzési törvényt, amely értelmében jövő szeptembertől a szakgimnáziumok technikumként, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolaként működnek tovább. Előbbiben öt-, utóbbiban hároméves lesz a képzés, amely mindkettő intézményben ágazati alapozó tárgyakkal kezdődik.

A szakképző iskolákban a második évben, a technikumokban pedig a harmadikban kezdődik a szakosodott képzés. A technikum végén érettségit is lehet szerezni, a technikusi vizsga pedig emelt szintűnek felel meg. A szakképző iskolában további két év alatt, esti tagozaton lehet érettségizni.

További változás, hogy már nem csak a rászoruló diákok kapnak ösztöndíjat, hanem az első két évben mindenki, amíg nem kezdi el a gyakorlatot. Ezt alapszabályként mindenkinek duális képzés keretében, egy cégnél kell elvégezni, a diákok pedig többé nem tanulószerződéssel, hanem szakképzési munkaszerződéssel, munkaviszony keretében dolgoznak majd, akár már 15 éves kortól. Ezzel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Eduline-nak azt mondta: a tanulószerződés eddig védte a diákokat, munkaviszonyban viszont könnyebben sérülhetnek a jogaik.

Ugyan a pontos összegeket tartalmazó rendelet még nem jelent meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már közölt számokat. Táblázatban gyűjtöttük össze a diákoknak járó – havi – ösztöndíjakat és béreket:

hirdetés

Rászorultsági alapon további ösztöndíjra lehet majd pályázni. A diákok ezek mellett egyszeri, 150-300 ezer forintos pályakezdési juttatást is kaphatnak, ha befejezik a képzést és szakmát szereznek.

A szakképzés átalakításával kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Forrás: Eduline