Hirdetés
Hirdetés

Itt a lista: ennyit keresnek a különböző területeken diplomázott pályakezdők

Bruttó 334 667 forint – ennyi a diplomával rendelkező pályakezdők havi átlagbére a 2018-as diplomás pályakövetési kutatás szerint. Mennyit keresnek a különböző területeken végzettek, és melyik egyetem diplomásai számíthatnak a legmagasabb jövedelemre?

Hirdetés

A 2018-as kutatásban a 2014-ben és 2016-ban végzetteket kérdezték, az eredményeket a Felvi.hu-n hozták nyilvánosságra. Az összefoglalóból kiderül, hogy a megkérdezett diplomások 64 százaléka dolgozik, 11 százaléka tanul és dolgozik, 8 százaléka tanul, 3-3 százalék gyermeket nevel vagy külföldön tartózkodik, 2 százaléka pedig állást keres.

A pályakezdők havi bruttó átlagjövedelme bruttó 334 667 forint, a különböző területeken végzettek között azonban nagyon nagy a szórás. Képzési területenkénti cikkeinkben azt is megnézhetitek, mennyit keresnek az egyes intézmények diplomásai. 

A legtöbbet az informatikusok viszik haza, havi bruttó bérük több mint 450 ezer forint, a legkevesebbet pedig a művészeti és művészetközvetítési diplomával rendelkezők – bruttó 221 994, illetve 192 779 forintot.

műszaki diplomások átlagbére havi bruttó 391 ezer forint, a gazdasági diplomával rendelkezők átlagosan havi bruttó 374 ezer forintot, az orvos- és egészségtudományi területen végzettek 324 ezer forintot, a jogászok 319 ezer forintot keresnek.

Társadalomtudományi végzettséggel 294 ezer, pedagógusdiplomával 285 ezer, bölcsészettudományival pedig havi bruttó 276 ezer forintos fizetésre számíthattok, a természettudományi szakokon végzettek pedig átlagosan havi bruttó 250 ezer forintot keresnek.

A pályakezdéshez itt találtok hasznos információkat.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!