Hirdetés

Intézményi pontok, duplázás, kevesebb pont a középszintű érettségiért: mutatjuk a 2024-es felvételi pontszámítási szabályait

6 perc olvasás
Intézményi pontok, duplázás, kevesebb pont a középszintű érettségiért: mutatjuk a 2024-es felvételi pontszámítási szabályait

2024-től drasztikusan megváltozik a felsőoktatási felvételi, ami az érettségi vizsgák pontozását is érinti. Mutatjuk a legfontosabb változásokat.

Hirdetés

„Egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszer alapját fogadta el a kormány, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez” – így jelentette be a felsőoktatási felvételi átalakítását Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter 2022 júliusában.

Az átalakítás egyik legfontosabb része, hogy az 500 pontos központi felvételi rendszeren belül 100 pontról az egyetemek rendelkezhetnek, valamint azt is meghatározhatják, hogy az érettségi pontszámítás során milyen tárgyakar vesznek figyelembe, és hogy ezekből közép- vagy emelt szintű vizsgát kérnek-e.

Felvételi pontszámítás 2024-ben

A korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is 100 pontot érnek majd a tanulmányi, 300 pontot pedig az érettségi eredmények.

Ahhoz, hogy a tanulmányi pontokat kiszámoljátok öt tantárgy: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom), valamint egy legalább két évig tanult, az egyetem által meghatározott tantárgy, amiknek az utolsó két (tanult) év végi osztályzatainak összegét kell kettővel megszorozni. A változás az elmúlt évekhez képest mindössze annyi, hogy korábban a nyelv mellett muszáj volt egy legalább két évig tanult természettudományos tárgy jegyét beleszámítani a tanulmányi pontokba, 2024-től viszont ez már nem kötelező, és az eddig szabadon választható tárgy helyett az intézmények döntik el, hogy miből kérnek érettségi vizsgát a jelentkezőktől.

Hirdetés

Az érettségiért járó 300 pontból egyébként 100 pontot az érettségi vizsgák százalékos eredményeinek átlaga – a négy kötelező érettségi tárgy mellett egy, a felsőoktatási intézmény által kért tárgy – adja, 200 pontot pedig az intézmény által választott két érettségi vizsgatárgy eredménye tesz ki.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint lényeges új szabály, hogy a közép- és emelt szintű érettségi felvételi pontszámításának összehasonlíthatóságáért a sikeres középszintű érettségi vizsga százalékos eredményének kétharmada, míg az emelt szintű vizsga százalékos eredményének egésze számít felvételi pontként.

Erről ebben a cikkünkben olvashattok bővebben, amiben a középszintű érettségikre vonatkozó pontszámítási táblázatot is megtaláljátok:

 

Emelt érettségi: megéri, de nem muszáj

Bár csak néhány évvel ezelőtt, 2020-ban lépett életbe az a szabály, ami szerint csak azok felvételizhettek alap- és osztatlan szakokra, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tettek, a szabály nem volt hosszú életű, 2024-től pedig az egyetemek dönthetik el, hogy kérnek-e, és ha igen, milyen tantárgyból szeretnék, hogy a hozzájuk jelentkezők emelt érettségit tegyenek.

Hirdetés

Nem lesz muszáj tehát, de azért továbbra is megéri majd emelten érettségizni, mivel többletpontok ezt követően is járnak majd érte, amik az érettségi pontok számításánál többet érnek majd, mint a sima középszintű vizsga.

Intézményi pontok

Míg korábban központi szabályozás volt arra, hogy pontosan mire, és hány többletpontot kaphatnak a felvételizők, 2024-től ez is az egyetemek saját hatáskörébe kerül. Az nem változik, hogy a kiosztható többletpontok, vagy új nevükön: intézményi pontok összege továbbra is maximum 100 pont lehet, arról viszont az egyetemi és főiskolai szakok maguk határozhatnak, hogy mire és mennyit adnak.

Továbbra is járhat pont például

  • az esélyegyenlőségért,
  • a sporteredményekért,
  • a tanulmányi vagy művészeti versenyeken elért eredményekért,
  • az emelt szintű érettségiért,
  • nyelvvizsgáért vagy nyelvtudásért,
  • de pontokkal jutalmazhatják a munkatapasztalatot és a kompetenciatesztek eredményeit is,
  • sőt, olyan egyetemről is hallottunk, ahol többletpont járt azért, ha valaki egyházi fenntartású középiskolába járt, és a hittanórákon is részt vett.

Ami újdonság, hogy az egyetemek saját hatáskörben akár felvételi vizsgát is szervezhetnek, aminek eredménye szintén beleszámíthat a sikeres felvételibe.

Marad a duplázás

Bár a szabályok átalakulnak, a felvételizők egy kedvelt lehetősége, a pontduplázás továbbra is megmarad.

Hirdetés

„A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az ún. intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat. A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki” – hívta fel a figyelmet a Felvi.hu.

A minisztérium szerint ugyanakkor jövőre is biztosított lesz az egyetemre való bejutás lehetősége a szakképzésből, megmarad a diplomások külön pontszámítási rendszere, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat többletpontjainak figyelembevétele is.

Intézményenként eltérő szabályok

Az egyetemek 2024-es felvételi szabályait mi is megpróbáltuk összeszedni nektek.

A Semmelweis Egyetem követelményeiről itt.

A Szegedi Tudományegyetem felvételi szabályairól itt.

A Debreceni Egyetemről itt.

A Budapesti Corvinus Egyetemről itt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről itt.

Az Óbudai Egyetemről itt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről itt.

Hirdetés

A Pannon Egyetemről itt.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemről itt.

A Károli Gáspár Református Egyetemről itt.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről pedig itt olvashattok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!