Hirdetés

Indul az brainstorming: öt plusz egy lépés a tökéletes szak kiválasztásához

4 perc olvasás
Indul az brainstorming: öt plusz egy lépés a tökéletes szak kiválasztásához

Nem mindenki tudja kapásból, hogy pontosan hol és mit szeretne tanulni. Ezzel semmi gond nincs, nem mindenki álmodja meg már általános iskolában, hogy egyszer mérnök, bankár vagy jazz-zenész lesz.

Hirdetés

1. lépés: Böngésszetek

Nézzétek át, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák. Hiszen ahhoz, hogy megtaláljátok a megfelelő képzést, először át kell néznetek a felhozatalt. A legjobb kezdés, ha ilyenkor a Felvi szakkeresőjét használjátok. A szakkeresőben kereshettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

A Felvi szakkeresőjében intézmény alapján is szűrhettek, de ha szívesen végignéznétek a szimpatikus egyetemek összes képzését, válasszátok inkább az Egyetemek, főiskolák menüt. Kattintsatok arra az intézményre, ami érdekel titeket – így megtudjátok, milyen karok működnek, és azok milyen képzéseket indítanak 2021 szeptemberében.

2. lépés: Olvassatok

Mielőtt kiválasztjátok a titeket érdeklő képzéseket, nézzetek utána, milyen tantárgyakat fogtok ott tanulni. Az egyik legjobb forrás a szakkereső „szakleírások A-tól Z-ig” menüpont. Itt a különböző képzési területek közül kell kiválasztanotok a megfelelőt, a bal oldalon pedig kiválaszthatjátok a képzési szintet, majd a szak nevére kattintva részletes leírást kaphattok.

Ha az adott egyetemi vagy főiskolai kar oldalán megtaláljátok a szak kurzuslistáját, az a legjobb. Bármennyire is unalmas olvasmánynak tűnik, nézzétek át a listát, abból ugyanis megtudhatjátok, milyen tantárgyaitok lesznek.

Hirdetés

3. lépés: Na jó, de hova tovább?

Jogos kérdés, amely döntő lehet a jelentkezéskor. Ha meg szeretnétek nézni az elmúlt években végzettek elhelyezkedési adatait és átlagfizetését, kattintsatok Diplomás pályakövetési statisztikák oldalára. Itt összesített adatokat találtok, amelyben számos hasznos infó van az elhelyezkedésről, fizetésről vagy a munkakörökről. Nektek csak ki kell választanotok a megfelelő képzést és indulhat a keresés.

Akár képzésekre, akár egyetemekre kerestek, megnézhetitek a korábban végzettek adatait, sőt össze is hasonlíthatjátok a szimpatikus képzéseket.

Persze fontos, hogy az átlagban mindenki szerepel – az is, aki már az egyetem mellett komoly szakmai tapasztalatot szerzett, ezért jó kezdő fizetéssel tudott elhelyezkedni egy multinál, és az is, aki nulla tapasztalattal talált állást, és nem keres túl jól.

© pixabay.com

4. lépés: Tegyetek fel minden kérdést!

Még van idő a jelentkezési határidőig. Ne féljetek kérdezni, ha valamit nem találtok meg az egyetemek, főiskolák oldalán. A legtöbb intézménynek van felvételizőknek szánt oldala, de az egyetemek, főiskolák zöme a Facebookon is válaszol a kérdésekre.

5. lépés: Nézzetek szét a “környéken”

Bár a vírushelyzet miatt idén ez jóval nehezebb, hiszen az egyetemek nem szerveznek rendes nyíltnapokat, de szerencsére online is lehet informálódni. Megnézhetitek, milyenek az épületek vagy azt, hogy milyenek a kollégiumok és merre vannak? Az is fontos, hogy van-e a közelben jó étterem vagy edzőterem, esetleg mozi. 

+1 lépés: (Tényleg) kérdezzetek!

Érdemes beszélgetni a kiválasztott szakon tanulókkal – ők valószínűleg már jobban látják, merre tudnak elindulni a diplomájukkal. A legjobb azonban, ha olyan – két-három éves tapasztalattal rendelkező – fiatal diplomást találtok, aki ugyanezen a szakon végzett. Érdemes meghallgatni az élményeit az álláskeresésről, kérjétek meg, hogy meséljen a munkahelyi feladatairól, volt évfolyamtársai karrierjéről.

Hirdetés

Forrás



Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!